Budapest szívében, a Szabadság téren helyezkedik el egy impozáns belvárosi épület, az Adria-palota. Az épület az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság székháza volt, 1900-ban neobarokk stílusban épült Meinig Artúr tervei alapján. A ház homlokzatát számtalan hajózással kapcsolatos jelkép ékesíti, úgy mint a sarki teraszok hajóorr formája, a főbejárat fölött a timpanon részen vasmacska díszeleg, amely egyedi stílust ad az ingatlannak. A pazar épület túlélte a két világháború rombolásait, hangulatos belső tereinek és egyéb megmaradt ékeinek, mint például a színmárvány főlépcsőház, eredeti nyílászárók és metszett üvegablakainak köszönhetően a mai napig filmforgatások helyszínéül szolgál.

A 120 éves Adria-palota komplex rekonstrukciója idén látványos szakaszhoz érkezett, amely a BDPST Group beruházásában valósul meg. A kivitelezést a Bayer Construct Zrt. végzi, az állványozási munkákat pedig a Stabil Építő Kft. segíti Layher megoldások alkalmazásával.  A tervek szerint az épület földszintjén üzlethelyiségeket, a felsőbb szinteken pedig lakások és irodák kialakítását tervezik ki.

Stabil Allround állványszerkezet a timpanon megtámasztására

A felújítás első szakaszában a homlokzati elemek felújítása valósul meg a szigorú műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően. Ezzel a céllal épült a fő homlokzatot támogató állványzat, amelyet az íves timpanon rész mögötti szerkezet bontása miatt volt szükséges megépíteni, egyrészt a falazat megtámasztása, másrészt annak rekonstrukciója céljából. Az épület fő homlokzatának felújításához több funkciót is betöltő állványzatot terveztek, melyet a flexibilis Layher Allround állványrendszerrel valósítottak meg.

A többfunkciós állványszerkezet tervezését 2D-s tervrajzok alapján Layher mérnökök és statikusok közreműködésével végezte a kivitelező csapat a LayPLAN állványtervező szoftver segítségével. Ez a program egyszerű és bonyolultabb állványszerkezetek tervezésére nyújt lehetőséget.

Egy 11 munkaszintes állványzat épült Layher Allround állványrendszer elemeiből, acél járólapokkal, amely teljes mértékben igazodik az épület geometriájához. A többfunkciós állványszerkezet egyfelől öt, 0,73 méter széles tagból áll, amelyek az erkélyeknél belépést biztosítanak a beugró épületrészek restaurálásához. Itt, ahol az erkélyeknél behozták az állványzatot az oszlopok közé, az érdekes geometriai kialakítás és a szűk hely miatt az Allround állványrendszer kiváló választásnak bizonyult, hiszen segítségével könnyen lekövethető bármilyen geometriai forma és alakzat.

Emellett egy földről induló, két részegységből álló komplex állványzat is épült a homlokzathoz. Ez a szerkezet munka- és alátámasztó állványként funkcionál. Az épület homlokzati frontjánál egyrészt homlokzati állványt építettek a rekonstrukciós munkálatok elvégzése céljából. A homlokzati állványhoz pedig közvetlenül rögzítve, azt megerősítve épült egy külső állványzat, amely merevítésre szolgál és alátámasztó funkciót lát el, ugyanis ez a szerkezet tartja meg az épület timpanon részét.

Annak érdekében, hogy elbírja a 10 tonna/négyzetméter terhelést, megerősített lábakkal látták el az állványzatot. A teherállvány középső lábainál négy Allround oszlop csatlakoztatásával valósították meg a nagy teherbírást, a szélső lábaknál pedig dupla Allround oszlop csatlakozást alkalmaztak.

A többfunkciós állványszerkezetek gazdaságos megoldást biztosítanak

Az Adria-palotánál alkalmazott szerkezet jól mutatja, hogy a Layher rendszeren belül standard Allround elemekből, megerősítéseket alkalmazva nagy terhek viselése is könnyedén megoldható. Így gazdaságos befektetés ez az állványrendszer, hiszen addicionális szerkezet bevonása nélkül, rendszeren belül kialakíthatók többfunkciós állványszerkezetek (munkaállvány, alátámasztás, nagy teherviselés, nagy fesztáv), illetve segítségével szinte bármilyen forma és alakzat felépíthető.

A kivitelező szakembereknek fontos feladata volt, hogy biztosítsák a bejárást az épületbe, így a főbejárati kaput kihagyva, aköré építették fel az állványzatot. Az állványon belüli közlekedést a kapu feletti részen, létrás feljárók segítségével valósították meg.

„Az állványzat oszlopainak végébe Allround keresztfejes elemek kerültek, melyek kifejezetten fa- vagy acélgerendák fogadására alkalmasak, így lehetőséget biztosítanak a megfelelő teherelosztó felület kialakítására.“- emelte ki Pruzsinszki Gusztáv, a Layher Kft. állványtervező építőmérnöke.

Az Adria-palotánál alkalmazott állványzat 23,5 méter magas és 20 méter hosszú, amelyet hozzávetőlegesen két hét alatt építettek fel és 42 tonna állványanyagot használtak fel! Büszkék vagyunk, hogy egy kreatív Layher megoldással állványaink hozzájárulhatnak az impozáns palotaépület felújításához.

Fotó: Nagy Mihály /  Magyar Építők

#Layher #állvány #Többlehetséges #homlokzatiállvány #alátámasztóállvány #Allround #felújítás #Adriapalota #Budapest #BDPSTGroup 

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés