Rengeteg olyan épület van, amelyen egy állványozó szemei azonnal megakadnak. Az érdekes szögek, a különleges ferdeség, vagy a kiugró templomtornyok rögtön beindítják a kreativitásukat és a problémamegoldó képességüket. Ilyenkor ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy körbeépítsék állványokkal. Ha ezeket az építészeti különlegességeket egy projektbe sűrítik össze, akkor már meg is van az álom munka.

firstchurch_1

A dolog kétoldalú: megalkotni egy egyedülálló mérnöki installációt, de közben megtartani a régi idők szépségét. Sajnos kevés ilyen építkezés adatik meg az állványozók életében, de rendkívül boldogok, ha egy ilyen projekthez kell a szakértelmük.

Az Albanyban található First Church templom átépítése pont ilyen. Ez az állványozási projekt kétéves időtartalmat ölelt fel. Ez idő alatt a templom és a plébánia tetejét is kicserélték, amire 1940 óra nem volt precedens. A végső cél az volt, hogy teljesen megújítsák az öreg tornyokat, visszaállítsák az eredeti, 1746-os megjelenést energiatakarékos LED lámpákkal kiegészítve.
Természetesen állványozással ez mind lehetséges.

Az újat és a régit nem lehet összehasonlítani. A First Church templom eredetileg fából és téglából épült, 32 méteres tornyai pedig makk alakzatban végződnek. Nem csak építészetileg, de  történelmileg is nagyon érdekes maga a templom. Bekerült az amerikai nemzeti történelmi helyek regiszterébe, és a plébánia tagja volt Theodore Roosevelt, mielőtt New York kormányzója lett volna. Az első munkálatok ideje alatt még fa állványokkal borították be a templomot, azonban napjainkban már természetesen alumínium és acél szerkezeteket használtak, amelyek 30 méter magasságig ölelték körbe az épületet.

Az építkezés 2014 1a43a674-f788-4057-84f7-7f80786e7b83nyarán kezdődött és 2015 novemberében került befejezésre. A kivitelezők összefogtak a Layherrel, hogy megtervezzék a tökéletes állványokat a megfelelő eléréshez és a tornyok rendbetételéhez. Az állványozók kihasználták a Layher Allround állványrendszer összes remek tulajdonságát, védték a gyalogosokat, és olyan munkaállványokat építettek, amelyekkel a tető és a két, 32 méteres torony is könnyen elérhetővé vált.

Természetesen az északi és a déli torony állványozása jelentette az igazi kihívást. Amikor elkezdték a munkálatokat, észrevették, hogy a több mint 200 éves tégla torony 10 centimétert dőlt délre, és 2 centimétert keletre. Szerencsére azonban ez az állványok felállítását egyáltalán nem akadályozta.

Mivel mindkét toronynál jelentős helyreállítási munkákat kellett elvégezniük, egy 11 munkaszintből álló állványrendszert építettek a templom köré, és a déli toronynál egy lépcső rendszert is beintegráltak a könnyebb elérhetőség érdekében. Az északi és a déli torony között egy hídrendszert vezettek át, így a munkások egyszerűen közlekedhettek. Ez a megoldás 100%-ban elérhetővé tette a templom egész felületét, és nem kellett minden egyes rész befejezése után újabb munkaszinteket építeni vagy bontani, ráadásul biztonságos munkakörnyezetet garantált.

Ez az építkezés is bebizonyította, hogy a közeljövőben bármelyik állványozó álma megvalósulhat, és dolgozhat majd egy 200 éves templom helyreállításán.

Ajánlatkérés