A Szegedi Szabadtéri Játékok ötlete Juhász Gyula fejéből pattant ki 1926-ban és bár pozitív fogadtatásban részesült, csak 5 évre rá, 1931-ben rendezték meg először a fesztivált. A siker nem maradt el: a magyar kulturális élet szerves részévé váltak a Játékok, amiknek 1939-ben a második világháború vetett véget. A feltámadásra egészen 1959-ig kellett várni, azóta viszont akadályok nélkül szárnyal tovább: az eddigi előadásokra több mint három millió néző volt kíváncsi.

Szegedi szabadtéri játékokA Layher idén került a Játékok történetébe: teljesen új színpaddal, hang-, és fénytornyokkal, egy 30m fesztávú acél Truss rendszerrel, valamint a Rerrich Béla téri kiszolgáló létesítményekkel járultunk hozzá a fesztiválhoz.

Nemcsak a színpad szerkezete, de a helyszíne is új: ezúttal nem a dóm elé, hanem a vele szemközt található óraterasz területére került, a fogadalmi templom rekonstrukciója miatt.

A színpad minden egyes eleme bármikor áthelyezhető, például a világítási hidak, tornyok stb., így mindig az adott előadáshoz alkalmazkodik a helyszín. Hasonló színpad készült Sydney-ben, valamint több európai országban is. Magyarországon többek között a Miss Saigon, a Sziget fesztivál, vagy a Balaton Sound színpadja is Layher elemekből épül.

Szegedi szabadtéri játékok

Az új színpad idén egyedülálló élményében fogja részesíteni a Szabadtéri Játékok nézőit.

A németországi Güglingen-Eibensbach-ban gyártott színpad felépítése néhány hetet vett igénybe, létrehozásához pedig olyan elemeket használtak fel, amelyek élettartama több évtized is lehet, így nem kell azokat gyakran cserélgetni.

A Szegedi Szabadtéri Játékok a Harangozó Gyula által rendezett Zorba, a göröggel vették kezdetüket.

A színpadon megfordul majd az Elfújta a szél, a Háry János, a Csárdáskirálynő, utolsóként pedig a Mamma Mia! előadásait tekinthetik meg az érdeklődők augusztus közepén.

Így épült:

Ajánlatkérés