A Soroksári Nagyboldogasszony Főplébánia felújítása idén került fókuszba, kívül-belül megújul.  A templomot 1759 és 1961 között építették és 1779-ben szentelték fel. 1781 és 1872 között több tűzvész súlyosan megrongálta, kiváltképp az 1848-as, amikor a templomtorony is leégett és az épület nagyrészén súlyos károk keletkeztek. 1883-ban helyezték fel a keresztet a mai templomtorony csúcsára.

A templom rekonstrukciója a Budai Műemlék Felújító Kft. kivitelezésében zajlik, akik egy már jól bevált integrált Layher megoldást alkalmaztak a tetőszerkezet védelme és a zavartalan munkálatok érdekében, melynek során különböző Layher termékcsoportokat kiválóan kombináltak.

A felújítási munkák során az egyik fő feladat a tető javítása, amihez a fedést, illetve az azbesztpala részeket eltávolították. A templom beázásának elkerülése érdekében egy ideiglenes védőtetőt állítottak fel, melyet a Layher Blitz homlokzati állványzat tart. A tartóállványzatra ponyvaborítású Keder XL ideiglenes tető került, amely nagy fesztávok és terhek esetén kiváló megoldást biztosít, és a munkálatok végzése alatt megvédi a templomot az időjárás viszontagságaival szemben.

A műemléki épületeken, illetve az ilyen méretű épületek tetőszerkezet felújításánál érdemes védőtetőt alkalmazni. Az elmúlt 3-5 év tapasztalata alapján kimondható, hogy egyre erősödik az a megrendelői igény, hogy a kivitelezési munkálatok ne legyenek az időjárás hektikusságának kitéve. Ezzel a szerkezettel maximálisan biztosítható a pontos, nyugodt kivitelezés, valamint a műemléki épületek védelme. Ár-érték arányt tekintve nem kerül sokkal többe a védőtető, mint az ideiglenes takarások napi kezelése, így megtérülő befektetés. Emellett fontos előny, hogy elkerülhető a részleges kivitelezés egymás utáni ütemeiből fakadó kivitelezési probléma.

Modern technológiával hatékony állványtervezés

Az állvány tervezése során a legmodernebb technológiákat alkalmazták a kivitelezők együttműködve a Layher mérnökeivel és statikusokkal, LiDAR szkennert használtak a templom felmérésére. Beszkennelték az épületet, ezután egy pontfelhő készült az épületről, majd erre tervezték rá az állványzatot.

Az állványtervezés ezzel a módszerrel sokkal hatékonyabb, hiszen a helyszíni adottságok így sokkal alaposan feltérképezhetők, amely azért is hasznos, mert így pontosabb tervek születhetnek egy-egy projekt során, illetve az utólagos változtatások is jobban kiküszöbölhetők.

A soroksári ideiglenes tető esetén további fontos tervezési feladat volt a megfelelő erőelosztás érdekében a pontos rögzítések megtervezése és kialakítása, melyet a mérnökök kiválóan megoldottak.

Blitz homlokzati állvány tartóállványként alkalmazva

A templom két oldalán Layher Blitz homlokzati állványzat épült, amely az ideiglenes tető stabil tartóállványzata. A hétszintes szerkezetet úgy alakították ki, hogy állvány legfelső szintje munkaállványként is funkcionáljon a tetőmunkák elvégzéséhez, valamint létrás feljárót helyeztek el az állványzaton a könnyebb és gyorsabb közlekedés érdekében.

A biztonságos használat miatt az állványrögzítések mindig kiemelkedő jelentőséggel bírnak, ezért minden esetben körültekintően kell ezeket megtervezni. A soroksári projekt során egyedi rögzítési megoldást alkalmaztak állványcsövek segítségével annak érdekében, hogy az állványzat az 5 tonna emelőerőt képes legyen megfelelően felvenni.

A templom szentélyénél biztosítani kellett a épülethez való hozzáférést a felújítás céljából, így itt rácsos tartóval megtámasztott függesztett állványmegoldást alkalmaztak, amely munkaállványként segíti a szakemberek munkáját.

Erősödik az igény a védőtető használatára

Ponyvaborítású Keder XL ideiglenes tető került a Blitz tartóállványzatra, amely nagy fesztávok és terhek esetén kiváló megoldás, hiszen a felújítás alatt megvédi a templomot az időjárás viszontagságaitól. Az építőiparban gyakran a tetőfelújításoknál alkalmazzák a védőtetőt az épület védelmére, valamint a zavartalan kivitelezési munkálatok érdekében, emellett rendezvényeken is előszeretettel választják a Keder XL tetőt.

A soroksári templom rekonstrukciója során a tetőszerkezetet a talajon szerelték össze és daruval emelte a helyére a kivitelező csapat, majd a ponyvát már fent, a helyén húzták be a szerkezetbe. Az ideiglenes tető alapterülete körülbelül 680 négyzetméter, és minimum fél évig szolgálja majd a szakemberek munkáját.

A manzárd alakú, 22 méter fesztávú tetőre a nagy szélteher miatt megerősítő sodronyköteleket építettek be az első törésponttól a gerincig, így ezzel az extra rögzítéssel egy biztonságos szerkezetet valósítottak meg.

Kiváló befektetés a jól kombinálható rendszereknek köszönhetően

A kriptalejárónál Layher Allround állványzatot is alkalmaztak a szintkülönbségek kiegyenlítése céljából, ugyanis ezzel a rugalmas állványrendszerrel szinte bármilyen építési megoldás megvalósítható.

A Layher rendszerei kiválóan kombinálhatóak egymással, mint ahogyan ennél a projektnél is megmutatkozott. Így minden építési helyzetre gazdaságos és tartós megoldások születhetnek. A soroksári projekt során közel 27 tonna állványanyagot használtak, és 1,5 hét alatt felépítették azt.

Hamarosan elkezdődik a templom belső rekonstrukciója is, amihez a rugalmasan alkalmazható Layher Allround térállvány lesz a szakemberek segítségére.

Fotó: Dernovics Tamás, Bernát Benjámin /  Magyar Építők

#Layher #állvány #Többlehetséges #homlokzatiállvány #Blitz #védőtető #KederXL #tetőfelújítás #soroksáritemplom #felújítás

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés