Nem mindennapi építkezés zajlik a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium történetében. Egyrészt teljeskörű felújítást kap az épület a LATEREX Építő Zrt. kivitelezésével, másrészt pedig új épületszárnnyal bővül az intézmény. Egy XXI. századi megjelenésű épület valósul meg mind külsejét, mind tartalmát tekintve az új szárny felépítésével, melynek fontos eleme az a különleges acélszerkezet, amely gyakorlatilag az épület ötödik homlokzata. Ez a szerkezet 25 méter széles, 84 méter hosszú, felülete 1800 négyzetméter, súlya pedig 100 tonna. Az intézmény felújítását és bővítését célzó projekt állványozási munkálataiért a Hungaro-Állvány Kft. felel Layher megoldások alkalmazásával.

Egy hozzávetőlegesen 10 méter magas Allround térállványzat nyújt segítséget a speciális acélszerkezet üvegborításában, amely a tetőszerkezeti munkák támogatására épült az épülő belső részben. Továbbá a meglévő iskolaépület teljeskörű homlokzati munkáinak elvégzésére Layher Blitz homlokzati állványt alkalmaztak az épület teljes frontján.

Allround térállvány az acélszerkezet geometriájához igazítva

Az acélszerkezet különleges geometriájához alkalmazkodva egy lépcsős kialakítású térállvány épült moduláris Layher Allround állványrendszer elemeiből. Az állványrendszer rugalmas alkalmazhatóságának köszönhetően szinte bármilyen, helyszíni adottságokhoz igazodó állvány gyorsan és egyszerűen kiépíthető. A térállvány esetén a munkaszinteket úgy alakították ki, hogy azok komfortosak legyenek az ott dolgozó szakemberek számára, ennek megfelelően 2,5 és 3 méter szélességű munkaterületeket építettek.

A kényelem mellett a biztonságot is kiemelten szem előtt tartották, így az egyes munkaszinteken háromsoros oldalvédelmet alakítottak ki az acélszerkezet egyedi geometriához igazítva. A még nagyobb biztonság és teherbírás érdekében acél járólapokat alkalmaztak, valamint létrás feljárók segítették az állványzatra való feljutást. A szakemberek átlós merevítőket használtak az áthidalások kialakításához, mellyel kiváltható a rácsos tartók használata.

Blitz homlokzati állvány a kivitelezési igények szerint kialakítva

Az acélszerkezet állványa mellett épült egy homlokzati munkaállvány a Layher Blitz homlokzati állványrendszer elemeiből a teljes homlokzati fronton a szigetelő és egyéb homlokzati munkák elvégzésének céljából. Ez az állványrendszer kiváló megoldás mindennemű homlokzati munka esetén, hiszen gazdaságos, egyszerűen és villámgyorsan építhető, rugalmasan felhasználható, biztonságos állványzat alakítható ki segítségével, ezáltal megtérülő befektetést nyújt. Emellett nagy előny, hogy a Blitz állvány segítségével könnyen lekövethetők az épület íves felületei, így ez az állványrendszer a rugalmasságot biztosítja az építkezés során.

A helyszíni adottságokhoz teljes mértékben igazítva 4 és 5 munkaszintes állványzat épült, melyet acél járólapokkal és létrás feljárókkal láttak el. Az állványzatot úgy alakították ki, hogy ügyelve a kényelmes és biztonságos kivitelezésre, igazodik a különböző terepszintekhez, azt maximálisan figyelembe véve kiegyenlítő kereteket használtak annak érdekében, hogy a járószinteket azonos szintre hozzák. Az állványzat belső oldalán konzolos megoldást alkalmaztak, így megfelelő faltávolságot érhettek el a szigetelő munka elvégzéséhez, ami szintén növeli a komfortérzetet. A biztonságos munkavégzést – ahogyan a térállvány esetében, úgy itt is – a háromsoros oldalvédelem támogatja.

Fotó: Nagy Mihály /  Magyar Építők

#Layher #állvány #többlehetséges #Allround #térállvány #Blitz #homlokzatiállvány

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés