A Citadella fővárosunk és egyben hazánk egyik legcsodálatosabb látványát nyújtó helyszínei közé tartozik, a turisták egyik közkedvelt kirándulóhelye, a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt ékesíti Budapest látképét. A Gellért-hegy tetején fekvő 220 méter hosszú és 12–16 méteres falmagasságú erődöt az 1848-49-es szabadságharc után 1854-ben emeltette a Habsburg uralkodó, az UNESCO pedig 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította.

A hosszú évek óta lezárt és mára leromlott állapotú Citadella felújítása a Várkapitányság irányításával zajlik, és a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market Építő Zrt. munkájának segítségével születik újjá. A fejlesztés részeként többek között sor kerül az erőd külső falainak rekonstrukciójára, valamint a belső udvarának felújítására. A falak kőszerkezete a hosszú időn át tartó nedvesség és sóterhelés hatására kiterjedt felületen mállásnak indult, továbbá az előzetes diagnosztikai vizsgálatok alapján a szilárdsága is csökkent. A restaurálás során megtörténik a felületek letisztítása, a kalcit és gipsz kicsapódások eltávolítása, valamint a gyenge, mállott részek leszedése.

A kőfalak rekonstrukciós munkáihoz szükséges állványzatot a Gemenc Állvány Cégcsoport valósította meg. A falak esetén a restauráció mellett kőcserére is sor kerül, mégpedig oly módon, hogy a kövek vizsgálata során döntik el a szakemberek, hogy melyeket kell cserélni, melyek azok, amelyeket pedig restaurálnak. Mindezek miatt nehézállványra, azaz az átlagosnál nagyobb teherbírású, valamint szélesebb állványzatra volt szükség. A várfalnál 400 kilogramm/négyzetméter teherbírású és 1 méter széles munkaterületű, míg a rondellánál (erős tüzérségi erődítmény, amely lekerekített vagy kör alakú építmény) 600 kilogramm/négyzetméter teherbírású és szintén 1 méter széles munkaterületet biztosító állványzatra volt igény a szakemberek rekonstrukciós munkájának támogatása céljából.

A közös kooperáció és a szakmai tapasztalat meghozta gyümölcsét

Gondos tervezés, szakmai egyeztetések és helyszíni bejárások előzték meg az állványzat felépítését. A műszaki tartalom kialakítása közös kooperáció eredményeként valósult meg a megrendelő, a kivitelező, az állványozó cég és a Layher között.

Mint ahogyan most már egyre több projektnél, a Citadella esetén is rendelkezésre álltak 3D tervek az objektumról, ezek alapján koncepcionális állványtervek készültek. Az állványtervek alapján pedig az állványozó cég a professzionális gyakorlati tapasztalatát felhasználva kiváló állványmegoldást alkalmazott a várfal és a rondella esetén, Layher Allround homlokzati nehézállvány épült.

Allround homlokzati nehézállvány épült

A Layher Allround moduláris állványrendszer sokoldalúságának köszönhetően szinte bármi felépíthető segítségével, ezért sokszínű felhasználási módja van, amelyek többsége már a gyakorlott állványozók számára nem ismeretlen. Alkalmazható alátámasztásra, homlokzati állványként, térállványként például belső restaurációs munkák során, vagy épp tetőfelújításoknál, alagút építéseknél. Emellett többek között lépcsők/lépcsőtornyok és védőtetők is építhetők belőle.

A Citadella esetében különösen jó választásnak bizonyult az Allround állványrendszert homlokzati állványként alkalmazni, ugyanis a megrendelői igények és a környezeti tényezők miatt szükség volt a nagy teherbírásra és a rugalmas építhetőségre.

A szakemberek által gyakran alkalmazott állványszélességhez képest (73 centiméter) egy szélesebb (109 centiméter) munkaterületű állványzatot kívánt meg a projekt, ugyanis itt így kényelmes és biztonságos a munkavégzés, vagyis a kőfalak rekonstrukciója és cseréje szempontjából ez fontos szempont volt már a tervezés során is.

Szintén az Allround rendszer használatát igényelte a várfal változatos geometriája, hiszen számos íves szakaszból áll, illetve a rondella szintén végig íves megjelenésű, amelyek pedig kiválóan lekövethetők a moduláris Allround állványrendszerrel. Így a Citadella esetén is egy teljesen egyedi igényeknek megfelelő, ’helyszínre szabott’ állványzat valósult meg. Változó szintmagasságok figyelhetők meg, többnyire 5 munkaszintes állványzat épült a várfalhoz és a rondellához, melyet háromsoros oldalvédelemmel láttak el a még nagyobb biztonság érdekében.

Az állványzat kivitelezése során acél járólapokat alkalmaztak a biztonság és a nagy teherbírás érdekében. Az állványon belüli közlekedést pedig többnyire lépcsős feljárók segítik, amelyek kifejezetten megrendelői igényre kerültek beépítésre, ugyanis fontos volt, hogy a kézi anyag- és szerszámhordozás komfortosan és biztonságosan működjön. Mind az állványozás, mind a felújítás során különösen vigyáznak a szakemberek a növény- és élővilágra, megőrizve az erőd és a környező terület lenyűgöző adottságait.

A projekt következő ütemeiben a várfal belső állványzata készül el, majd további egyedi állványszerkezetek megvalósítását tervezik a szakemberek. Örömünkre szolgál, hogy állványainkkal hozzájárulhatunk egy világörökség részét képező csodálatos helyszín megújításához.

Fotó: Layher Kft. , Nagy Mihály /  Magyar Építők

#Layher #állvány #homlokzatiállvány #nehézállvány #Citadella #Budapest #MarketÉpítő #ZÁÉV

Ajánlatkérés