A Gyulai Vár a 14-15. században épült, Közép-Kelet-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára. A Gyulai Várszínház 1963-ban alakult a gótikus vár udvarán, alapítása Miszlay István nevéhez fűződik.

Idén a várszínház színpadát önkormányzati pályázat keretében korszerűsítették, melynek során új, modern lelátó épült a Layher állványrendszerek alkalmazásával. A tribün építésénél fontos szempont volt, hogy gyorsan építhető legyen. Ezt sikerült megvalósítani, 2 nap alatt felépítették, így a munkálatok nem akadályozták a múzeum látogathatóságát. A lelátó építése a Szatyi Stage Team Kft. közreműködésével zajlott, a Layher mérnökeivel és műszaki szakembereivel karöltve.

A Layher termékek ismertek a rendezvény szektorban, számos hazai és nemzetközi kisebb-nagyobb eseményen megtalálhatók, hiszen itt nagy előny, hogy rugalmasan alkalmazhatók, könnyen és gyorsan építhetők és minden szükséges tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Az új lelátón 300 fő tud helyet foglalni

Az új lelátója kialakításánál fókuszban tartották a műemléki védettségű belső udvar korhű építészeti sajátosságait, így mérnöki pontosságú szerkezetet terveztek és építettek meg.

Egyrészt a tervezés, másrészt az építés során is kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az egyéb helyiségek könnyen megközelíthetőek legyenek. Fontos volt megoldani az emeleti szintre emelkedő nézőtér alatt a földszinti kiállítóterek, és vizesblokk megközelíthetőségét, ezt már a lelátó tartóváz szerkezetének tervezésénél szem előtt tartották. A tribün meredekségének tervezésénél figyelembe kellett venni a rálátási szöget és az épület geometriáját, a lelátó emelkedési szöge hozzávetőlegesen 11 fok, amely ideális rálátást biztosít a nézőknek.

A közel 200 négyzetméter alapterületű nézőtér minden speciális szempontnak megfelel. Az egyedileg ide tervezett lelátó a Várszínház speciális belső korhű kialakításához igazodik és 300 fő tud helyet foglalni rajta. Építésénél felhasználták a Layher Allround állványrendszer standard elemeit és a Layher Event rendszer – azaz rendezvénytechnika –  elemeit.

Kényelmes közlekedés

Az Allround állványrendszernek rendkívül sokféle alkalmazási módja lehetséges. Építőipari környezetben homlokzati állványként, térállványként, alátámasztó állványként, ipari környezetben főleg térállványként alkalmazzák. Emellett rendezvények során is megoldások széles tárháza építhető fel a segítségével.

Az Event rendszer elemeit főleg rendezvényeken alkalmazzák. A lelátó építésénél használt színpadlapok használatával csúszásmentes felületet kínálnak, így a közlekedés kényelmesebb és biztonságosabb a nézők számára. Emellett szintén az Event rendszer úgynevezett box seatjeit is alkalmazták a tribün építésénél, amelyek tulajdonképpen önmaguktól felnyíló székek. Ez azért praktikus megoldás, mert növeli a közlekedésre szánt helyet, így ez egyrészt hozzájárul a nézők magasabb komfortérzetéhez, másrészt nagyobb sorközök állnak rendelkezésre akár lehetséges menekülési útvonalak kialakítására.

A lelátó oldalára – a még nagyobb biztonság érdekében – speciális Layher gyerekbiztos korlátot helyeztek el. Az építés során hozzávetőlegesen 12 tonna állványanyagot használtak fel, amelyet mindössze 2 nap alatt felépítettek a tapasztalt szakemberek.

Büszkék vagyunk, hogy az egyik legrégebbi magyar színház korszerűsítésénél termékeink hozzájárultak egy modern, színvonalas és kényelmes tribün kialakításához.

Fotó: Nagy Mihály (magyarepitok.hu)

#Layher #állvány #Többlehetséges #Allround #Eventrendszer #rendezvénytechnika #Gyulaivárszínház #lelátó 

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés