A XXI. kerületi Szent Imre téren álló épület homlokzatát évekkel ezelőtt felújították. A mintegy 40 méteres homlokzatú középület belső tereit és homlokzatát már felújították, viszont tetőszerkezetének és héjalásának cseréjére eddig nem került sor.

A tetőfelújítási projekt célja elsősorban a beázás elleni védelem és a hőszigetelés javítása. A Layher állványrendszer volt a legmegfelelőbb választás az összetett feladat elvégzéséhez.

Zavartalan üzemelés

Zavartalanul üzemelnie kellett a Kormányablaknak a felújítás ideje alatt is, ezért a kivitelezőknek biztosítaniuk kellett a közlekedést az ott dolgozók és a kormányablakba érkező ügyfelek részére. Erre a Layher Allround állványrendszerből kialakított, korláttal és védőtetővel ellátott gyalogos alagút biztosít megoldást, amelyre a belső udvarihoz hasonlóan Blitz állványzat került. Az utcai homlokzaton a Blitz állványzat mellé Allround lépcsőtornyot építettek, amely lehetővé teszi a munkaterület biztonságos megközelítését.

Fotó: Magyar Építők

Lézerscannerrel a tökéletes illesztésért

Leica műszerrel végeztek scannelést a Layher Kft. mérnökkollégái az épületen. Megtervezték az utca felőli állványzatot, és a scannelés segítségével pontosan kitűzték a belső állványt is. A Layher-szoftverek közül a LayPLAN CAD-et használták a tervezők a lehető legpontosabb eredmény érdekében. 

Komplex Layher állványrendszer

Az utca felőli oldalon Allround rendszerből épült a Blitz állvány megtámasztó szerkezete. A Blitz állvány egyszerűbb geometriájú épületeknél praktikus, gazdaságos megoldásnak bizonyult, és kompatibilis a Keder XL tetővelEnnek megfelelően a teljes Layher Keder XL típusú védőtetőt Blitz keretes homlokzati állványrendszerre építették.

Fotó: Magyar Építők

Layher Keder XL védőtető

19 méter magas Blitz tartóállványra került a csapadékvédelmet biztosító Keder XL tető, amelynek teljes magassága 23 méter; a tető szélessége 18,5 méter, hossza pedig 41 méter. A Keder XL védőtetőnek számos műszaki előnye van: könnyű, gyorsan szerelhető, az alumíniumelemek kézzel előre összeszerelhetők akár a földön is, ezt követően pedig a modulok egy kisebb daru segítségével a tartóállványra helyezhetők, ami jelentősen gyorsítja az építési munkálatokat. Az összesen 36,7 tonna teljes össztömegű állványszerkezetből a Keder XL tető mindössze 7,3 tonnát tesz ki.

Könnyű tetővel a gyors munkavégzésért

Egyre gyakrabban használják az ideiglenes védőtetőt a felújítások során. Használatával ugyanis nem csupán időjárásfüggetlenné lehet végezni a munkálatokat, de megszűnik a hagyományos tetőépítéseknél alkalmazott fólia ki- és betakarás is

Az ideiglenes védőtetőt a Gemenc Állványozó Kft. mint a generálkivitelező Épkar Zrt. alvállalkozója építette. A már igen elavult és rossz állapotú tetőzet cseréjét pedig a Lavina Plusz Kft. kivitelezte. 

Fotók forrása: Magyar Építők

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés