A Magyar Állami Operaház Budapest egyik legjelentősebb műemléke. 1875-ben kezdték el építeni Ybl Miklós tervei alapján, és 1884-ben került sor az akkor még Magyar Királyi Operaház ünnepélyes megnyitójára. A főváros egyik legfrekventáltabb részén, az Andrássy úton lévő épület neoreneszánsz stílusjegyeket hordoz. A külső homlokzatot olyan neves művészek szobrai díszítik, mint Strobl Alajos. Az Opera gazdagon díszített belső terein több híres magyar művész is dolgozott, lenyűgöző falfestmények, márvány díszítések, párkányszobrok, kazettás mennyezeti díszítőelemek ékesítik.

Az Operaház rekonstrukcióján közösen dolgozik a WEST HUNGÁRIA BAU Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Épületszobrász Zrt. konzorciuma. Az épület belső állványozási munkálatait a Dunamenti Állványtechnika Kft. végzi.

Az épület külső felújítási munkálatai már korábban elkezdődtek, melyek során a Layher Blitz homlokzati állványrendszert használták, mindössze hat alapelemből áll és néhány egyszerű mozdulattal villámgyorsan összeszerelhető, illetve bontható. Emellett a Blitz állvány biztonságos és nagy teherbírással is rendelkezik.

Népszerű választás homlokzati munkák során, hiszen kevés munkaerő ráfordítást jelent, így rendkívül gazdaságos befektetés. Bármilyen építési területen alkalmazható, ugyanis megfelel a magyar szabványoknak és munkavédelmi előírásoknak, minden szükséges tanúsítvánnyal rendelkezik.

Az Opera homlokzati rekonstrukciós munkái során tehát a Blitz állványrendszer kiváló szolgálatot teljesít.

Az állványtervezéssel költség- és időmegtakarítás érhető el

Idén már belső felújítási munkálatokat is végeznek, a belső tereket, burkolatokat és díszítőelemeket restaurálják, amihez komplexebb állványszerkezetekre is szükség van. A helyszínre szabott állványzat előtervezésében a Layher SIM (Scaffolding Information Modeling) állványtervező módszer keretein belül alkalmazott LayPLAN állványtervező szoftver volt a szakemberek segítségére. Az Operaház esetén is megtervezték az egyes csarnokok és termek egyedi állványzatát a rendelkezésre álló metszetek, alaprajzok és helyszíni felmérések alapján.

A LayPLAN rendkívül felhasználóbarát szoftver, amellyel pillanatok alatt készíthetők el egyszerűbb és bonyolultabb állványszerkezetek tervei, illetve az anyagkiírások könnyen kinyerhetők. Így pénz és idő spórolható, mert gyorsabbá válik az építés, ütemezhető az állványozás és elkerülhető a felesleges anyaghasználat. Az Opera felújítása során az oszlopok, boltívek és egyéb cirádás díszítőelemek miatt hárult bonyolultabb feladat a tervezőkre és az építőkre, amelyet professzionális szaktudás birtokában gördülékenyen megoldottak.

Az Allround térállvány rugalmas megoldásokat kínál 

Az Operaház belső állványozásához a flexibilis Allround állványrendszert választották, hiszen sokrétű alkalmazási lehetőséget nyújt– térállványok, szerelőállványok, függesztett állványok és egyéb kreatív, egyedi megoldások is építhetők segítségével. Az Allround elemekből kialakítható bármilyen geometriai térbeli alakzat, ráadásul a minőségi alapanyagoknak köszönhetően minden terhelhetőségi és biztonsági előírásnak megfelel, így gazdaságos befektetést jelent.

Az Opera belső felújításánál jól megtervezett, egyedi térállványokat alkalmaztak, melyek a díszkorlátok, oszlopok, falak és a kazettás mennyezet restaurálására szolgálnak.

Az oszlopokkal határolt, boltíves, harmadik emeleti előcsarnokot a padlótól a plafonig beállványozták, mintegy 261 légköbméteren. Az itt megépült állványzat közel 4 méter magas, 13,3 méter hosszú és 5 méter széles, mely a freskók díszítésének, a mennyezet, a boltívek és a díszítőelemek felújításánál nyújt segítséget a szakemberek számára.

Hozzávetőlegesen 15 tonna állványanyagot használtak fel a lépcsőtér állványozásához, ahol egy 13×10 méteres térállványzat épült, amely a legmagasabb részen 15 méter magas, azaz nagyságrendileg a harmadik emeletig felér. Lényeges szempont, hogy mivel nem rögzíthetnek falhoz, így rendkívül fontos az állvány stabilitása, az, hogy biztos alapokon álljon. A lépcsőkarok állványozása is érdekes feladat volt a cirádás felület miatt, itt körülbelül 4 tonna Allround állványanyagot használtak annak restaurálásához.

A királyi páholy tölgyfaborítású fogadótermének meggyszínű selyemkárpitjáról elnevezett Vörös Szalonban is zajlanak felújítási munkálatok. Itt egy 4,8 méter széles és 12,8 méter hosszú térállványt építettek fel a falak és a mennyezet restaurációjához.

Kényelmes és biztonságos munkaterület

A Layher állványok biztonságosak és könnyű hozzáférést biztosítanak a szakemberek számára a kérdéses felületekhez, így kényelmes munkavégzést tesznek lehetővé. Emellett az állványzaton való zökkenőmentes közlekedést jelen projekt során létrás feljárók támogatják.  

Az Opera belső állványainak építését is gyakorlott szakemberek végzik, akik 1-4 nap alatt felépítenek egy-egy modult, így igény szerint bármikor könnyen átalakíthatók egy-egy munkafolyamat során. Kihívást jelent, hogy sokszor meglehetősen szűk helyen, egyedi és cirádás felületekhez kell az állványzatot igazítani, de a profi szaktudásnak és nagy gyakorlatnak köszönhetően kiválóan megoldják ezt is a szakemberek.

A továbbiakban az Operaház belső megújulása folytatódik. A földszinti előcsarnok állványozása hozzávetőlegesen május folyamán esedékes, ahol közel 15 tonna állványanyag kerül majd felhasználásra. Izgatottan várjuk a folytatást!

Fotó: Nagy Mihály (magyarepitok.hu)

Forrás: Wikipédia

#operabudapest #Layher #állvány #többlehetséges

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés