Idén már beszámoltunk egy nagy volumenű kórházfelújításról (Kútvölgyi Kórház rekonstrukciója), ahol a Layher állványok segítették a szakemberek munkáját. Az alábbiakban szintén egy budapesti klinikai tömb felújítása során alkalmazott állványmegoldást szeretnénk bemutatni, ahol ismét érdekes kihívásokat sikerült megoldani a Layher rendszeren belül.

Számos kollégium és klinika tartozik a Semmelweis Egyetemhez, melyek közül 8 nagykapacitású létesítmény energetikai korszerűsítésére kerülhet sor az „KEHOP-5.2.4-15-2016-00004 Energetikai korszerűsítés a Semmelweis Egyetem több helyszínén” nevű projekt során – számolt be róla a portfolio.hu júniusi cikke. A program keretében már megújult több intézmény, úgy mint az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika, a Semmelweis Egyetem Balassa János Kollégiuma, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika és az Egészségügyi Közszolgálati Kar Ferenc tér 15. szám alatti épülete.

A rekonstrukciós munkálatok további helyszíneken folynak, köztük a Tömő Utcai Klinikai Tömbön is, ahol épületfelújításra és az eszközpark fejlesztésére 1,5 milliárd forintos forrást biztosított a kormány. Fókuszban a homlokzati felújítás áll, amelyhez Layher állványzatot választottak. A kivitelezést az E-Builder Kft. végzi, az állványozásért pedig a Stabil Építő Kft. felel, ami több ütemben zajlik.

Különböző Layher termékcsoportok alkalmazása

A Tömő utcai Klinika állványozási szempontból egy relatíve bonyolult épületnek számít, ugyanis változatos geometriával rendelkezik és tető, előtetők illetve beugró épületrészek törik meg a falsíkot. Továbbá rendkívül fontos szempont a projekt során, hogy a működő kórház belső útvonalait szabadon kell hagyni, nem készülhet födém alátámasztás a folyosókon.

A főépület tetejéről induló épületrészek állványozása egy érdekes feladatnak bizonyult, tudniillik nem lehetett letalpalni a tetőre az állványzatot, így más műszaki megoldást kellett találni az állványzat rögzítésére.

A megoldást a Layher rendszeren belül, több termékcsoport kombinációja jelentette: Blitz homlokzati állványt építenek, mely munkaállványként funkcionál, Allround állványzatot alkalmaznak az alátámasztásokra és megerősítésekre, az Allround FW rendszer elemeinek használatát pedig a födém alátámasztás korlátjai, a nagy fesztáv és nagy teherbírás hívtak életre

Az állvány tervezését Layher mérnökök és statikusok közreműködésével végezték a szakemberek. A 2D-s tervrajzok minden homlokzatról rendelkezésre álltak, melyekből elkészítettek az épület 3D-s modelljét, amire a LayPlan állványtervező szoftver segítségével rátervezték a megfelelő állványzatot.

Nagyteherbírású FW tartók a 10 szintes homlokzati állvány megtartására

Az egyes tömbök tető felett elhelyezkedő épületrészeinek állványozása során a nagy teher miatt nem volt opció a tetőről indítani az állványzatot, ezért kihívást jelentett megtalálni azt a műszaki megoldást, amely elbírja a 10 szintes homlokzati állványt 20 méteres fesztávon. A célra kiválóan megfeleltek a Layher Allround FW rendszer elemei, ezért a klinikai tömb esetén az alábbi megoldást alkalmazták: Allround állványrendszer elemeiből készült talpazatra FW tartókat rögzítettek, amelyek nagy fesztávú áthidalásra és nagy teherbírásra kiválóan alkalmasak. Majd innen indították a 10 szintes Blitz munkaállványzatot, amely segíti a kivitelező szakemberek munkáját a restauráció során.

A projekt során egyidejűleg két FW tartó lesz beépítve a szerkezetbe, majd ezeket építik tovább a soron következő épületrészekhez. „Az Allround FW tartók alkalmazása kézenfekvő megoldás ilyen esetekben. Az áthidalás alkalmazásával a zárófödémek alátámasztása, és a szigetelő rétegrendek sérülése elkerülhetővé válik. Ez egy műszakilag és gazdaságilag is ésszerű megoldás, ráadásul típuskompatibilis rendszerekkel kivitelezhető. A belső födémalátámasztások elhagyása pedig biztosítja a kórház zavartalan működését” – mondta Tóth Patrik, a Layher Kft. műszaki vezetője

Rácsos tartó, függesztett állvány és egyéb állványmegoldások segítik a kivitelezést

Az épület köré, minden egyes tömbnél Layher Blitz homlokzati állványzat kerül, amely kiválóan szolgálja a szakembereket a homlokzati munkák során, hiszen stabil, gazdaságos és gyorsan építhető. Fontos volt, hogy a főbejáratot szabadon hagyják annak érdekében, hogy a közlekedés ne legyen akadályozva. Ilyen esetekben egy már jól bevált, rácsos tartós megoldást használnak. Továbbá a főbejárat fölött egy előtető helyezkedik el, melynek alátámasztására is szükség volt az optimális terhelés miatt, ezt Allround alátámasztással oldották meg a kivitelező szakemberek.

Az épület északi és nyugati homlokzatán lévő beugró tagozatban 6 emelet magas függönyfal készül, így ezeket a felületeket szintén be kell állványozni, amit egy függesztett állványzat alkalmazásával oldják meg. Ezt a tetőn talpalják le, 26 méteren leeresztik és rögzítik a Blitz munkaállványhoz, lent pedig az FW tartóhoz.

A szabad közlekedés biztosítása érdekében több járdaalagút is kiépítésre kerül a projekt során. A déli oldalon lévő betegbejáratnál elkészült egy alagút szakasz az Allround állványzat segítségével, annak érdekében, hogy megvédje a gyalogosokat a felújítási munkák alatt. A továbbiakban pedig a Balassa utcánál is épül majd ilyen alagút Blitz alapelemekből, illetve a mozgássérült bejáratnál is. Itt szintén érdekesség, hogy egy előtető csatlakozik az épülethez, amelyet a fent is említett rácsos tartós megoldással terveznek megoldani a szakemberek

A projekt számokban:

  • 103 tonna állványanyag kerül felhasználásra,
  • az állványzat átlagosan 30 méter magas, és a legmagasabb pontja akár a 37 méter magasságot is elérheti,
  • 15 munkaszintet foglal magában az állványzat,
  • 4-5 ember építi folyamatosan az kivitelezői és megrendelői igényekhez igazodva.

Örömünkre szolgál, hogy állványaink és állványmegoldásaink kiváló szolgálatot teljesítenek a fővárosi kórházak rekonstrukciója során.

Fotó: Dernovics Tamás / Magyar Építők

#Layher #állvány #Többlehetséges #homlokzatiállvány #Blitz #Allround #Fwtartó #nagyteherbírás #nagyfesztáv #SemmelweisEgyetem #kórház #Tömőutcaiklinikaitömb #felújítás

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés