A veszprémi várnegyedben történelmi léptékű fejlesztés zajlik. A megyei jogú város szívében a Veszprémi Érsekség beruházásában 18 épület, hozzávetőlegesen 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület újul meg. Ilyen mértékű fejlesztés legutóbb 250 éve, a barokk korban zajlott a várnegyedben. Az épületek külső és belső rekonstrukciója mellett turisztikai látványosságok is készülnek, melyek a várnegyedet, magát a várost és a régiót is még vonzóbbá teszik a lakosság és az ide érkezők számára. A fejlesztés egyszerre funkcionális, építészeti, turisztikai, hitéleti, valamint munkahelyteremtő beruházás.

Az építési projekt részeként megújul a Vár utcában elhelyezkedő Tejfalusy Ház is, mely lakóházként funkcionál, nyújtott, szabálytalan alaprajzú és historizáló jellegű utcai földszintes szárnyból, valamint erre merőleges, háromszintes, téglány alaprajzú barokk szárnyból áll. A felújítási munkálatokat a Fejér B.Á.L. Zrt. és a SWIETELSKY Magyarország Kft. konzorciuma végzi, az állványozásért a Bakony-Ács Kft. és a Stabil Építő Kft. felel.

Integrált Layher megoldás

A műemléki védelem alatt álló épület megóvása céljából a szakemberek egy már, a gyakorlatban jól bevált Integrált Layher állványmegoldást alkalmaztak. A Layher több termékcsoportjának tökéletes kombinációjával így egy komplex, szűk helyen is megvalósítható, rendszeren belüli műszakilag professzionális termékalkalmazás segíti a többszáz éves épület rekonstrukcióját.

A Layher rendszerek előnye, hogy egymással kompatibilis kiegészítő elemek széles tárháza áll rendelkezésre. Így az olyan mérnöki és a szakkivitelezői feladatok, mint a nagy teherbírás nagy fesztávon, rendszeren belül megoldhatók, nincs szükség kiegészítő egyedi gyártású segédszerkezetekre.

A projekt során alkalmazott megoldás lényege, hogy a Layher Blitz, valamint Allround állványrendszer elemeiből épült tartóállványzatokra ponyvaborítású Keder XL tető került, a nagy teherbírást pedig a Layher Allround FW tartók segítik.

Modern tervezési módszerek

Az állványtervezés során kulcsfontosságú, hogy pontos, részletes állványtervek szülessenek. A tervezési fázisban 3D Lidar szkennerrel beszkennelték az épületet, és az így kapott pontfelfőre az épület adottságaihoz igazítva a legapróbb részletekig meg tudták tervezni a szükséges állványszerkezetet. Nehezítő tényező volt, hogy a védendő épület és teteje nem párhuzamos kialakítású, így az állványszerkezet terv szerinti megvalósíthatósága érdekében az állványtalpak pozícióját kitűzési terv alapján készítették el.

A szűk hely, illetve az épületek geometriájának és elhelyezkedésének változatos képe mellett is egy komplex, professzionális megoldás született. A végleges kiviteli tervek a tartószerkezeti számításnak megfelelően készültek, és az állványzat biztonsággal viseli a szabvány szerinti szélterhet.

Homlokzati állvány munkaállványként

Az utcafronton Layher Blitz állványrendszer elemeiből épült egy 13 méter hosszú, 12 méter magas, 5 munkaszintes homlokzati állvány, amely egyrészt munkaállványként funkcionál a front homlokzat rekonstrukciós munkáinak elvégzésére, másrészt pedig az ideiglenes tető stabil tartóállványzata.

Statikai okok miatt egy függőleges irányú megerősítést kapott az állványzat, ugyanis a tartóállvány magassága lényegesen nagyobb, mint a legfelső homlokzati rögzítési pont magassága. Emellett a váltakozó távolságú és irányú homlokzati síkok miatt Allround rendszer elemeivel egészítették ki, aminek statikai merevítő funkciója van. Az állványzatot acél járólappal, valamint feljárás és az állványon való közlekedés megkönnyítése céljából robust létrás feljárókkal látták el a szakemberek.

Nagy teherbírás nagy fesztávon – FW rendszer

Kiemelten fontos volt a projekt során a beázások kockázatának minimalizálása, valamint a tetőmunkák időjárástól független elvégzése. Mivel a Tejfalusy Ház és a mellette lévő épület ereszvonala nem szabályos szöget zár be, így a szomszéd épület tűzfalára merőleges gerincvonalú Layher ideiglenes tető felépítése bizonyult optimális megoldásnak. Ezért a belső udvarban két Allround tartóállványzat épült, melyeket egy 10,3 méter hosszú Allround FW áthidalás köt össze, ami az ideiglenes tető hátsó ereszvonalát támasztja alá.

Az FW rendszer mára már egy jól ismert, széleskörűen elterjedt műszaki megoldás nagy teherbírású és nagy fesztávú áthidalások esetén. Több hazai építőipari és ipari projekt során alkalmazták már, úgy mint az Esztergomi Bazilika kupolaállványa. „A rendszer előnye, hogy nem kell kiegészítő szerkezetet igénybe venni, rendszeren belül megoldható a nagy teherbírás viselése és a nagy fesztáv biztosítása.  – emelte ki Tóth Patrik, műszaki vezetőnk.

Gurítható Keder XL tető

A Blitz és Allround tartóállványzatra egy gurítható kivitelű, 16 méter fesztávú ponyvaborítású Keder XL nyeregtető került, melynek teljes szélessége 18 méter eresztől ereszig. A gurítható kivitelű ideiglenes tető egy sínből és egy mozgatható adapterre épített tetőszerkezetből áll, melynek előnye, hogy méretfüggetlenné teszi egymástól a tartóállványt és az ideiglenes tetőt, egyszerűsíti az összeszerelést, valamint daruzási igény felmerülése esetén könnyen megnyitható a tető. A sínekre csatlakozó gurítható adaptereket a tetőtagokkal együtt a földön szerelték össze, és egyben daruzták a fogadóállványzatra. A teljes tetőszerkezet így mindössze 3 emeléssel került a helyére. A Keder ponyvát a tetőszerkezet elkészülte után, annak helyén húzták be a szerkezetbe.

Ez a megoldás azért praktikus, mert egyrészt védelmet nyújt a kivitelező szakemberek számára az időjárás viszontagságaival szemben, másrészt pedig védi az épületet a tetőmunkák elvégzése alatt. Nem elhanyagolható szempont, hogy ily módon lehetőség van rá, hogy akár egész évben zavartalanul lehessen munkát végezni a tetőn.

A projekt jól példázza, hogy olyan műszaki és szakkivitelezői feladatok, mint a nagy teherbírás elérése nagy fesztávon, szűk hely, vagy változatos geometria, akár kiegészítő szerkezet nélkül, rendszeren belül megvalósítható.

Fotó: Nagy Mihály /  Magyar Építők

#Layher #állvány #többlehetséges #integráltLayhermegoldás #Blitzállvány #tartóállvány #Allround #FWrendszer #nagyteherbírás #nagyfesztáv #KederXLtető #Layherideiglenestető

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés