A legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyét, azaz a TFA-t immár harmadik alkalommal rendezték meg Orosháza-Gyopárosfürdőn augusztus 26-án és 27-én. A megmérettetést a Layher Kft. is támogatta.

Augusztus 26-án és 27-én rendezték meg Békés megyében, Orosháza-Gyopárosfürdőn a TFA (Toughest Firefighter Alive, azaz a Legerősebb tűzoltók) nevű nemzetközi tűzoltó sportbajnokságot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és az Őrizd a Lángot Alapítvány szervezésében.

Az eseményen magyar, osztrák, horvát, lengyel, román és szlovák lánglovagok versenyeztek egymással. A két nap alatt összesen tizenkét versenyszámban kellett részt venniük, az első hatot gyopárosi pályán. Elsőként két 15 kilós kannát vittek 30 méterre, utána jött egy 3 méteres palánk kötéllel, amit 50 ütés követett egy 5 kilós kalapáccsal. Tovább haladva két pár dugólétrát kellett húzni 15 méterre, és pontosan a bójákhoz kellett letenni. A fűrészelés során mindkét kezet használva kellett lefűrészelni egy darabot egy fenyőgerendáról. Az utolsó szám során pedig egy kismedencében két, 20 kilónyi kaviccsal töltött zsákot kellett cipelni a derékig érő vízben.

Augusztus 27-én a verseny a belvárosban felépített pályán folytatódott. Az első feladat a tömlőhúzás volt teljes védőruhában (10 kg) és légzőkészülékben (10 kg). A sprint után el kellett kalapálni egy 70 kilós súlyt egy fém sínben (még mindig légzőben). A tűzoltónak felöltöztetett, 90 kilós bábut összesen 60 méteren át kellett húzni, utána fel kellett futni a 2 emelet magas, Layher állványokból épült lépcsőre, kézben két 15 kilós kannával. Aki feljutott, az húzhatta felfelé két emelet magasra a két összekötözött tömlőt, majd jöhetett futva lefelé az állványról – természetesen kannákkal a kézben. Ezután másfél méter magas csőben kellett lehajolva átmenni minél gyorsabban, a két 15 kilós kannával, majd azt letéve egy sprint a célba.

A versenyt 2017-ben is Orosházán rendezik meg.

Ajánlatkérés