Magyarország legnagyobb temploma, az Esztergomi Bazilika folyamatban lévő rekonstrukciós munkái során Layher állványszerkezetek támogatják a szakemberek munkáját. A székesegyház monumentalitása, különleges építészeti és geometriai sajátosságai miatt érdekes állványozási megoldásokat követelt a projekt, melyet a rugalmas Allround állványrendszerrel könnyen megoldottak.

A kereszt és a kupola egy részének beállványozása után a restaurátorok igényeihez teljes mértékben igazodva egy érdekes állványszerkezetet valósítottak meg, melynek segítségével az opeiontól (a belső tér megvilágítását szolgáló kör alakú nyílás a kupola záradékpontján) lefelé körülbelül 3 méterre hozzáférnek a kupola felső részéhez is. Így a szakemberek egy időben tudják végezni a kupola rekonstrukciós munkáit. 

A felújítási és állványozási munkálatok a Belvárosi Építő Kft. kivitelezésében zajlanak, különleges Layher megoldásokat alkalmazva.

Allround oszlopok tartják a munkaállványt

Az állvány tervezésekor a Belvárosi Építő szakembereiből, Layher mérnökökből, statikusokból és építészekből álló tervező csapat egy olyan megoldással rukkolt elő, amely a kupola felső részéhez való hozzáférést egy különálló állványszerkezettel oldotta meg. Ezzel ismét egy különleges állványmegoldás született, a függesztett Layher állványszerkezet az opeionon keresztül ereszkedik le és független a korábban épített kupolaállványzattól.

A kivitelezés során a kupola felső beton-tégla összefogó gyűrűjére egy 9 méter hosszú Layher FW gerendát erősítettek, majd ezt letalpalták a gyűrűre. Az FW rendszer az Allround állványzat egy kiegészítő eleme, amely nagy teherbírású és nagy fesztávok esetén is kiválóan alkalmazható.

A gerenda közepén négy Allround oszlop ereszkedik le az opeionon keresztül, ez tartja a különálló állványszerkezetet. A szerkezetet a kupola felett további négy oszloppal erősítették meg a még nagyobb teherbírás érdekében. Az új állványt pedig a kupola falához vízszintes és függőleges irányban is több ponton visszatámasztották, így egy stabil munkaállvány került megépítésre a restaurátorok számára.

A sokoldalú Allround

Az Allround állványzat sokoldalúságának köszönhetően építési helyzetre szabott megoldások is könnyen megvalósíthatók. Az Esztergomi Bazilika állványozása során többször szükség volt egyedi állványmegoldásokra így ez a projekt jól példázza az Allround rendszer rugalmasságát és kreatív felhasználási lehetőségeit.

A függesztett állványzat építése során ügyelni kellett arra, hogy a már korábban megépített állványzatokkal – például a kereszt állványzatával – megfelelően kapcsolják azt össze a helyes teherelosztás érdekében. A kihívást mérnöki bravúrral, profi, gyakorlott kivitelezéssel oldották meg és mindössze 2-3 nap alatt felépítették. Az új szerkezethez hozzávetőlegesen 6 tonna állványanyag került felhasználásra.

A munkálatok a tambur további oszlopainak állványozásával folytatódnak majd.

Fotó: Dernovics Tamás (magyarepitok.hu)

#Layher #állvány #Többlehetséges #Allround #EsztergomiBazilika #kupola 

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés