Ahogyan korábban már írtunk róla, Magyarország egyik legnagyobb temploma, az Egri Bazilika megújul. A műemléki épület rekonstrukciója során visszakapja régi fényét a város több mint másfél évszázaddal ezelőtt átadott dísze. A klasszicista stílusban, eredetileg Hild József tervei alapján épült püspöki székhely a híres olasz szobrász, Marco Casagrande keze nyomát is magán viseli. Az egyházi épületen több átalakítást is végeztek későbbiek folyamán, a végső formáját az 1950-es években érte el.

 A több ütemben zajlik a bazilika felújítása. Az első ütem 2022 augusztusában ért véget, melynek során Layher állványok segítségével újult meg a templombejárat, az ahhoz kapcsolódó porticus, a főhajók keleti része, valamint a Tambur. A rekonstrukciójának második üteméhez értek az építési és rekonstrukciós munkálatok, amely során a tornyokon, valamint a főkupolától nyugatra eső részeken dolgoznak. A tervezést, projektkoordinációt és kivitelezést továbbra is a Hadas Műterem Kft. végzi, az állványozást pedig a Lamitil-Sol Kft. valósítja meg a Layher megoldásainak felhasználásával

 Az építkezés során mindkét ütemben a Layher Allround állványrendszer segítette a szakemberek munkáját, amely rugalmas lehetőségeket kínál. Segítségével a helyszíni és a megrendelői igényekhez igazodva, szinte bármilyen állványkonstrukció felépíthető a maximális biztonságot szem előtt tartva.

Komplett állványterv készült

A második ütemben az épület főkupolájától nyugatra található részei, illetve az északi és déli nagyméretű tornyok felújítása zajlik, ezen épületrészek felújításához nyújt segítséget a Layher Allround állványrendszer. Az állványtervezés már 2019-ben elkezdődött és kétdimenziós tervek alapján a Layher mérnökeinek közreműködésével mindkét ütemhez megtervezték a teljes állványzatot a bazilika a külső és belső felújításhoz.

Állványozási szempontból ez a projekt standard feladatnak számít, azonban az székesegyház méretében nem átlagos, hazai viszonylatban a legnagyobb templomok közé tartozik. Továbbá a műemléki épület jellege, komplex geometriája és a szobrokkal, párkányokkal, kiugró épületrészekkel díszített homlokzata miatt nagy figyelem és aprólékos, pontos tervezés volt szükséges

Így a megrendelői követelmények szem előtt tartásával közel két hónapos munkával készült el a komplett, teljes Bazilika külső és belső állványzatát magában foglaló állványterv.

45 méter magas homlokzati állvány épült

A külső rekonstrukció során a talajszintről felfele indulva egy 26 szintes 45 méter magas Allround homlokzati állvány épült. A tornyoknál, a templomoknál, egyházi épületeknél jól bevált rácsos tartós fali konzolos megoldást alkalmaztak a szakemberek, azaz mindkét torony négy oldala közül csupán az egyik oldalon tud közvetlenül a földre támaszkodni az állvány, a ftovábbi három oldalon a falazathoz rögzítve indul el, az említett rácsos tartós fali konzolokról.

A tornyokon lévő állványzat súlya összesen 94,6 tonna, a tornyok tetején található kisebb méretű, íves kialakítású állványok pedig egyenként 3,6 tonnát nyomnak. Illetve végül, de nem utolsó sorban a nyugati homlokzaton és az erre található oldalakon összesen 31,2 tonnányi Layher állványzatot építettek fel. A közlekedést és anyagfelhordást tornyonként egy lépcsős, valamint egy létrás feljáró segíti, illetve az északi toronynál egy GEDA felvonó is ki van építve, ami az anyagszállítást jelentősen megkönnyíti. A továbbiakban a Bazilika belső tereinek felújítására is sor kerül, ahol szintén az Allround állványrendszer segíti a szakemberek munkáját.

Büszkék vagyunk, hogy állványaink ilyen gradiózus műemléki épületek felújításánál nyújtanak támogatást a szakemberek számára.

Fotó: Nagy Mihály /  Magyar Építők

#Layher #állvány #többlehetséges #Allround #EgriBazilika #felújítás

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés