A butadién a műgumi gyártás egyik legfontosabb alapanyaga, ezért is volt szükséges a MOL- csoport ilyen jellegű bővítése.

Az üzem Tiszaújvárosban kapott helyet és 35 milliárd forintnyi beruházási összeget különítettek el rá.

009_kisebbNem csak azért volt fontos a butadién-gyár felépítése, mert elengedhetetlen alapanyagot termelnek vele, hanem munkahely teremtés szempontjából is fontos volt a szerepe. Az elkészült üzem felépítése során több száz szakember dolgozott azon, hogy minden szempontból tökéletes legyen.

Az állványozási munkálatok során a Layher Allround állványait használta az Orszak-Borsod Szakipari és Építőipari Kivitelező Kft. Ifj. Forgács Gyula, műszaki igazgató elmondása szerint azért esett a választása a Layher Allround állványrendszerre, mert a bonyolult térbeli szerkezetek állványozása ezzel a rendszerrel volt a leghatékonyabb.

A munkálatok során 171 ezer köP1030889_kisebbbméter állvány épült fel, amelyek a 6 darab, 45-65 méter magas kolonnák beállványozása során is nagy segítséget nyújtottak. Az állványok felállítása két hónapot vett igénybe, és a kivitelezőnek számtalan problémával kellett megküzdeniük. Szűk alapterülettel gazdálkodtak és a zsúfolt beépítés sem könnyített a helyzeten, ráadásul az állványozóknak alkalomadtán 67 méteres magasságban kellett dolgozniuk, ami nem egyszerű feladat. Szerencsére az Orszak-Borsod szaktudásának és a Layher állványok megbízhatóságának köszönhetően a butadién-gyár 2015. november 10-ére teljesen felépült.

A Layher állványok a kivitelezési időszak ideje alatt teljesítették a feladatukat, amely 2014. júliusától 2015. augusztusáig tartott.

Az új üzem évente 130 ezer tonna butadiént állít elő, amely 5 millió abroncs elkészítéséhez elegendő. Mivel az anyag előállítása zárt térben zajlik, így az a környezetre egyáltalán nem káros,sőt, a MOL Petrokémiai üzemének szén-dioxid kibocsátása 61%-kal csökkent, ami évi 42 ezer tonnával kevesebbet jelent.

Ajánlatkérés