A velencei Bence-hegyen, az egykori fatorony helyén július óta egy formabontó, vasbeton-szerkezetű, panorámás kilátó épül. A munkálatokhoz a kivitelező Zólyomi Kft. a Layher Allround állványzatát használja, amelyek megfelelően tudnak illeszkedni a kilátó egyedi, csavart formájához.

A Layher Kft. egyik legérdekesebb idei projektje a Bence-hegyi panoráma kilátó állványzatának megtervezése. A Velencén található hegy arról híres, hogy a tetejéről az egész tavat és a környéket, köztük Agárdot és Gárdonyt is 360º-ban be lehet látni. A páratlan panoráma pedig népszerű kirándulóhellyé tette a hegyet a turisták és a helyiek körében is.

fajl_000A hegyen korábban már állt egy faszerkezetű, leselejtezett olajfúrótoronyból átalakított kilátó, amelyet életveszélyessé válása miatt 23 év után, 1980-ban le kellett bontani. A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. 2014-ben írt ki ötletpályázatot egy új kilátó tervezésére, amelyre 156 pályamű érkezett. Végül a tervzsűri Kruppa Gábor és Merkel Tamás csigalépcsős tervét választották ki megvalósításra.

A kivitelezéssel megbízott Zólyomi Kft. a Layher Kft.-t kérte fel az építési munkálatokhoz szükséges állványzat megtervezésére. A majd’ 20 méter torony épület munkálatai júliusban kezdődtek meg, amely elsősorban alakja miatt jelent kihívást az állványzat tervezésében. A toronykilátó alján kezdődő lépcső először hozzásimulva lép be a hengerbe, majd pár kör megtétele után, fokról fokra kiszélesedve halad felfelé, így a kívülről konzolosan csatlakozó lépcsőfokok alakítják ki a kilátó tetejét. A kivitelezőnek egy olyan állványrendszerre volt szüksége, amely kellően rugalmasan alakítható az építkezés során térben és időben is folyamatosan változó geometriai igényekhez.

A Layher Kft. az Allround termékcsaládjával egy olyan szerkezetet alakított ki, amely több funkciót is ellát az építés folyamán. Az így felépített állványzat nemcsak biztonságos munkaszintet ad, hanem ugyanez a szerkezet integrált létrarendszerének köszönhetően szintről szintre biztonságos feljutást tesz lehetővé.

Az Allround könnyen kezelhető, raszterének és széles elemválasztékának köszönhetően rugalmasan alakítható bármilyen geometriai elváráshoz. Valamint biztonságos munkavégzést is biztosít az állvány minden szintjén: a leesés elleni védelem az építkezés minden állapotában stabil.

A kilátót várhatóan 2017 januárjában vehetik birtokukba a kirándulók.

Ajánlatkérés