Az aszódi Podmaniczky-kastély gyökerei 1683-ra nyúlnak vissza, amikor is az Osztroluczky család megkapta a területet adományként I. Lipót királytól. A kastély névadója, a Podmaniczky család, ahonnan I. János beházasodással hozományba megkapta a birtokot. Ő kezdte meg a kastély építését feltehetően az olasz származású építész, Giovanni Battista Carlone tervezésével, ami a következő 250 éven keresztül a család birtokában maradt. Az első jelentősebb rekonstrukciót 1767-73 között végezték el, amely Jung József építész nevéhez fűződik. A kastély középső része barokk, míg a később épült oldalszárnyak késő barokk és copf stílusjegyeket ötvöznek. Az épület nagyrészén nyeregtető található, a szárnyak végén pedig manzárdtetős pavilonok. Az épületen további felújításokat végeztek 1891-ben és 1948-ban.

Idén ismét reflektorfénybe került a kastély, az épület megóvása és felújítása a cél, mely hozzávetőlegesen 319 millió forintból valósul meg. A rekonstrukció egyik fő feladata a 18. századi kialakítás részeként fennmaradt nyugati szárny dísztermének kifestése, ami a kastély legismertebb éke, valamint ezen a részen a tetőszakasz teljes helyreállítása. A tetőszerkezet műpala fedése a pavilonok és a nyeregtetős részeken is jelentősen elöregedtek. Ezeken a helyeken lokális beázások érik a tető- és a födémszerkezetet, ezért úgy döntött a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., mint a kastély üzemeltetője, hogy az állagmegőrzéséhez szükséges munkálatokat elvégzi.

Ezek főként azokon a szakaszokon valósulnak meg, ahol fafödémek találhatóak, illetve a fennmaradt díszítőfestések védelme indokolja a munkálatokat.

A generálkivitelezési munkálatokat az EB Hungary Invest Kft. végzi, az állványozást pedig partnerünk, a nagy állványozási tapasztalattal rendelkező Stabil Építő Kft.

A fő probléma, hogy a tető beázása ellehetetlenítené a felújítási munkálatokat, ezért egy ideiglenes tetőszerkezetet felállítása mellett döntöttek a szakemberek. Pontos mérnöki előtervezés után egy integrált Layher megoldást alkalmaztak, amely a különböző Layher termékcsoportok (Allround állványrendszer, Allround FW rendszer, Keder XL tető) kombinációjának tökéletes alkalmazásával valósult meg.  Emellett a kastély többi részén a homlokzati rekonstrukciós munkákhoz a Layher homlokzati állványt, a  Blitz állványrendszert használták.

Már bevett gyakorlat, hogy komplex, teljeskörű megoldással tudjuk támogatni az építőipari és ipari munkákat. Ennek első lépése az állványszerkezet pontos megtervezése, amihez ismét a digitális állványtervezés során alkalmazott SIM (Scaffolding Information Modelling) részeként, a LayPlan Suite szoftver volt a mérnökök segítségére. Ezzel a programmal egyszerűbb és bonyolultabb szerkezetek is könnyen és gyorsan megtervezhetők.

A szárnyak végén az épületrész homlokzata elé hozzávetőlegesen 1000 m2 homlokzati állvány épült Layher Allround elemekből. Ez a rendszer az 1974-es bevezetése óta folyamatos fejlesztések középpontjában áll, aminek köszönhetően lenyűgözően sokoldalú a felhasználhatósága: az építkezésen, iparban és rendezvények alkalmával is kiváló megoldás. Funkcióját tekintve is a széleskörű alkalmazási lehetőségek jellemzik, hiszen lehet munkaállvány, védőállvány, homlokzati-, altámasztó- vagy térállvány, illetve gurítható szerkezetek is építhetők belőle. A kastély kapcsán ez az állványzat egyrészt az Allround rendszer nagy teherbírása miatt a tetőszerkezet stabil tartóállványzata lett, másrészt pedig munkaállványként is használható.  A helyszínen a homlokzati állvány alaprajzi értelemben vett kimérési pontossága különösen fontos feladat volt a rádaruzott FW szerkezet fix mérete miatt.

A tető magasságában erre a stabil Allround tartóállványzatra a két szélső mezőben egyenként 18 méter hosszú Layher FW szerkezet került beépítésre. Ez elsődlegesen a tartóállvány merevítésére szolgál, de lehetővé teszi az építési anyagok tárolását is a tetőn. Mindemellett munkaállványként is alkalmazható, valamint az FW rendszer nagyobb teherbírása miatt, a szél- és hóterhek jobb felvétele miatt is fontos ez a tartószerkezet. Az Allround FW rendszer gazdaságos és gyors megoldást kínál nagy fesztávolságú áthidaló szerkezetek építésekor, illetve az Allround rendszer elemeivel teljes mértékben kompatibilis.

A tartószerkezetre egy 21 méter fesztávú, ponyvaborítású Layher Keder XL tető került. Ez az ideiglenes tető megoldás akár 40 méteres fesztávig alkalmazható és szinte minden időjárási körülménynek ellenáll, valamint az összes Layher rendszerrel kompatibilis. A kastélyépület esetén a nyeregtető forma bizonyult a legmegfelelőbbnek. Mindezek mellett a tetőfelületre ható szél felhajtó erejének ellensúlyozására közel 50 tonna betonalj került elhelyezésre az állványzat alsó szintjein, a tető beemeléséhez pedig egy 50 tonnás autódaru volt a segítségükre.

A Podmaniczky-kastély állványozása kapcsán ismét szükség volt a rugalmasságra ugyanakkor a kreatív és gazdaságos megvalósításra, így ez a komplex Layher megoldás rendkívül hatékonynak bizonyult. A projekt során közel 29 tonna állványanyag került felhasználásra és az állványozási munkálatokat 7 fő végezte 3 héten át. A tervezett felújítás várható befejezése 2020 december, izgatottan várjuk a folytatást!

Fotó: Bernát Benjámin (magyarepitok.hu)

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés