Budapest építészeti arculatát nagymértékben meghatározzák a városszerte elhelyezkedő villaépületek, melyek nagyrésze a 19. század végén gazdag magánszemélyek megrendelésére épült. Az alábbiakban egy érdekes állványozási megoldást mutatunk be a történelmi jelentőségű, műemléki védelem alatt álló zuglói Róheim-villa időjárás elleni tartós védelmének megvalósításáról.

Ezt a különleges hangulatú épületet Pollák Manó neobarokk stílusjegyeket hordozó tervei alapján építették 1900-ban, Róheim Sámuel fakereskedő megbízására. A külső homlokzat változatos építészeti megoldásokat rejt magában, belül pedig olyan részletgazdag díszítőszobrászati és egyéb iparművészeti érdekességekkel találkozhatunk, mint például a gyönyörűen faragott fa lépcsőkorlátok, impozáns csillárok, kazettás mennyezetek, mellvédek.

A villa történelmi jelentősége, hogy 1918-ban itt lett merénylet áldozata Gróf Tisza István miniszterelnök, aki az épület alsó szintjét bérelte családjával. A második világháború után az ingatlan az ÁVH használatában volt, majd 2001-ig mozgássérült gyermekek iskolaotthonaként funkcionált. Azóta az épület üresen áll és ez idő alatt nem végeztek rajta felújítási munkálatokat, ami az épület állapotának jelentős romlásához vezetett.

2016-ban az ingatlan a Magyar Corvin-lánc Testület tulajdonába került, akik felkarolták az impozáns villa rekonstrukcióját. Terveik közt szerepel irodájuk mellett egy magas szintű, külföldi állami vendégek számára megalkotott exkluzív látogatóközpont kialakítása könyvtárral, rendezvényteremmel, valamint vendégszobákkal.

A külső rekonstrukciónak hozzávetőlegesen 1-1,5 milliárd forint a tervezett költsége, melyen felül a belső felújításra további jelentős összegek várhatók.

A legfőbb probléma, hogy a villaépület tetőszerkezetének egy része az évek során súlyosan károsodott, így több éve ázik a padlás. A víz olyan mértékű károkat okozott az épület teherhordó szerkezeteiben, mely halaszthatatlanná tette a csapadékvédelem megoldását. A további károsodások elkerülése érdekében szükségessé vált a villa jelenlegi állapotának megóvása, amíg a jövőbeni kivitelezési munkálatok el nem kezdődnek. Az állagmegóvást magában foglaló projektet az egyik kiemelt partnerünk, a Budai Műemlék Felújító Kft. nyerte, aki egy ideiglenes tető felállítását tűzte ki célul. A védőtető és az azt tartó állványzat megtervezésére minket kért fel partnerünk. A teljes ideiglenes védőszerkezet felépítését a széleskörű állványozási tapasztalattal, többek között hasonló tetők építési ismeretével rendelkező Stabil Építő Kft. végezte. A kivitelezés és helyszíni bejárások során felmerültek egyedi, speciális, komoly fejtörést igénylő helyzetek, amelyeket nagyszerű csapatmunkával, statikai támogatással kiválóan megoldottak hazai és német mérnökeink a partnereinkkel karöltve.

Ez a projekt állványozási szempontból egy “best practice”, azaz kiváló példa, hiszen rendkívül jól bemutatja a különböző Layher termékcsoportok kombinációjának tökéletes alkalmazását, a Blitz és Allround állványrendszer, Keder XL tető és FW rendszer integrációját.

Az épület két hosszabb oldalán, a tetőgerinccel párhuzamosan könnyű (Lightweight) Blitz állványzat épült, mely biztonságos fogadószerkezete az ideiglenes védőtetőknek, emelett gazdaságos megoldás. A felépített állványzat egyben munkaállványként is funkcionál, melyről a későbbi homlokzati rekonstrukciós munkákat is kényelmesen el lehet végezni. A 2 méterenként elhelyezkedő állványszintek acél járólapokkal, valamint a fokozott biztonság érdekében háromsoros védőkorláttal kerültek kiépítésre. A könnyű megközelíthetőséget és gyors közlekedést létrás feljárók biztosítják.

A villa orom felőli oldalain a bonyolult homlokzati felületek és terepviszonyok miatt a flexibilsen építhető Allround állványrendszert alkalmazták. Ezzel a rendszerrel szinte bármilyen térforma kialakítható, valamint nagy teherbírásának köszönhetően a tető oromfelületére ható szélterheket is kiválóan képes felvenni.

A villát ilyen módon körbeállványozva, majd a falazathöz rögzítve egy olyan stabil tartószerkezet épült meg, melyre ráemelhető volt a 28 méter fesztávú Keder XL ponyvaborítású védőtető. Már a tervezés kezdeti szakaszában kiderült, hogy a villatető manzárd kialakítása miatt, a védőtető esetén is a manzárd geometria a legmegfelelőbb mind statikai, mind pedig költséghatékonysági szempontból.

Időközben felmerült az igény, hogy mivel a rekonstrukció tényleges megkezdése még hosszabb ideig várat magára, nemcsak ideiglenes megoldásban kell gondolkodni, hanem egy olyan tetőszerkezetet kell megalkotni, amely hosszabb távon is megóvja a villát az időjárás viszontagságaitól és ellenáll azoknak a szél- és hóterheknek, amelyeknek egy állandó jellegű építménynek meg kell felelnie. Így született meg az a rendhagyó, statikailag is elfogadott kreatív megoldás, hogy az épület fedélszékén egy részben áthaladó, 32,9 méter hosszú, 4 támaszú moduláris rácsostartartó gerendapárt építenek be, mely a nagy teherbírású Allround FW rendszer elemeiből áll. A tartó támaszaiként egyrészt a padlásszinti főfalak, másrészt az orom oldalak Allround állványai szolgálnak. Az oromfali Allround rendszer nagyszilárdságú acél (S460) elemei lehetővé tették ennek a nem várt többlettehernek a megtámasztását is, így a még nagyobb biztonság és stabilitás garantált.

A projekt során 68 tonna állványanyag került felhasználásra és több, mint 2000 munkaóra számolható el. Köszönjük a partnereinknek, hogy ismét a minőséget és a szakértelmet választották!

Izgatottan várjuk a folytatást! A tervezési tender lezárása után várható a kivitelezési pályázat. Bízunk benne, hogy kiváló minőségű és biztonságos termékeinkkel újfent részt vállalhatunk egy csodálatos műemléki épület teljes felújításában.

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés