Idén újra fókuszba került a budapesti Kútvölgyi Kórház toronyépület homlokzatának teljes korszerűsítése. Az intézményt 1943 végén nyitották meg, melynek kialakításánál a praktikus tömbös elrendezést alkalmazták, az épület pedig acélvázas technológiával épült. A 70-es évek végére szükségessé vált a bővítés, ennek keretében növelték az ágyszámot, kiegészítő bővítményekkel látták el az intézményt, illetve a válaszfalakat könnyűszerkezetesekre cserélték.

A beruházás során 11 ezer négyzetméternyi homlokzat újul meg közel 11 milliárd forintból. A létesítmény felújítását korábban megkezdték és részlegesen eltávolították a homlokzati burkolatot, melyet most folytatnak a kivitelező szakemberek. A maradék bontási munka elkészültével megerősítik a falszerkezetet, majd új hőszigetelést alakítanak ki, cserélik a homlokzati nyílászárókat, végül pedig kiépítik az új szerelt homlokzatot. A projekt generálkivitelezője a B+N Referencia Zrt, az állványozást pedig Layher termékekkel a Stabil Építő Kft. végzi. Ezzel párhuzamosan egy külön projekt keretében sor kerül majd a belső rekonstrukcióra is.

Az épület 3D-s pontfelhőjére tervezték az állványt

A homlokzati állványzatot érdekes állványmegoldásokkal a Layher Kft. mérnökei segítségével tervezték a kivitelező szakemberek. Ehhez egy, már jól bevált modern állványtervezési technológiát használtak. LiDar szkennerrel beszkennelték az épületet, ez alapján elkészítették az épület 3D-s pontfelhőjét, amire mérnöki pontossággal rá tudták tervezni az állványzatot a LayPlan Suite tervező szoftver segítségével.

A sok a kiugró épületrész, valamint a helyszíni geometriai és a kórház működéséből adódó adottságok miatt egyedi igényekre szabva kellett megtervezni az állványzatot és különleges állványmegoldásokat alkalmazni.

Ez a világszinten már mindennapossá vált, modern technológia amellett, hogy gyorsítja a tervezési munkát, segítségével mérnöki pontosságú tervek születnek. A Kútvölgyi Kórház esetén ez különösen hasznosnak bizonyult, ugyanis a szkennelés segítségével készített 3D modell segítségével pontosították a meglévő tervrajzokon szereplő bizonyos helyszíni adottságokat.

Biztonság a 34 méter magas állványzaton

Az állványozó csapat egy 34 méter magas, több, mint 120 tonna súlyú állványzatot épített fel, mely a létesítmény A-, B-, C-, és D szárnyának teljes homlokzati felületét érintette.

Mivel a homlokzatra felkerülő rétegrend vastagabb lesz, mint az eredeti, ezért célszerű volt messzebb helyezni az állványt a faltól. Ezért a még biztonságosabb munkavégzés érdekében azokon a szinteken, ahol éppen zajlik a felújítás, belső korlátot is kiépítenek a szakemberek.

Az intézmény legnagyobb részén Layher Blitz homlokzati állványt használtak a munkaállvány kialakításához, mely átfogó elemkínálattal rendelkezik minden építési helyzetre, valamint minden Layher elemmel jól kombinálható. Emellett Blitz fali rögzítőket alkalmaztak, amelyek esetén különösen figyelni kellett, hiszen a megújuló homlokzat miatt csak a födémekhez lehetett rögzíteni a falazathoz nem. Így annak érdekében, hogy ne akadályozzák az állványon a munkavégzést, a szakemberek rövid fali kikötők használtak.

A Blitz állványrendszer jól átgondolt elemekből áll, így az építés közben is stabil a szerkezet, továbbá minden tanúsítvánnyal rendelkezik. Emellett a kórház állványzatán is három soros oldalvédelem lett kiépítve, amely szintén növeli a biztonságot.

Kreatív, egyedi igényekre szabott állványmegoldások

Az intézmény állványozása érdekes, egyedi megoldások alkalmazását is igényelte. Szeretjük az ilyen projekteket, hiszen ezek mindig izgalmas mérnöki és megvalósítási lehetőségeket rejtenek magukban, amik az állványainkkal kapcsolatos további kreatív ötletek és alkalmazási módok melegágya.

Az egyik ilyen az épület körül elhelyezkedő angolaknáknál kialakított állványzat. Ezek az aknák csak korlátozottan terhelhetők, így ezt a problémát többnyire rácsos tartós kiváltással oldották meg a szakemberek. Ahol a teljes falszakasz előtt angolakna helyezkedik el, ott Layher Allround állványzatot használtak a megfelelő teherelosztás és a praktikus gyakorlati alkalmazhatósága miatt. Az Allround állványrendszernek a legfőbb tulajdonsága a rugalmasság, amely az ilyen egyedi helyszíni adottságok esetén kiválóan hasznosnak bizonyul. Itt tehát egy megfelelően letalpalt Allround tartószerkezetet indítottak a földről, majd arról Layher Blitz-ből kialakított munkaállvány. Ez a megoldás is nagyszerű példa, a különböző Layher termékcsoportok tökéletes kombinálhatóságára.

Szintén különleges megoldásokat alkalmaztak a negatív sarkoknál, ahol Allround és rácsos tartók használatával alakítottak ki a falszakaszhoz idomuló állványzatot, ezzel segítve a kivitelezők munkáját.

A főbejáratnál az Allround FW rendszer elemeit használták. Ez a rendszer nagy fesztáv és nagy terhelés során kiváló megoldás műszaki és gazdasági szempontokból. A kórház esetén 12,3 m-es fesztávon helyezték el a nagyteherbírású FW gerendát, főként a felette lévő állványzat magasságából adódó teher miatt, ezzel kiváló tartószerkezetet biztosítva annak.

A felújítás első ütemének befejezése 2022 első felében várható a tervek szerint. Büszkék vagyunk, hogy egy ilyen fontos és nagy volumenű beruházásnál kiváló szolgálatot tesznek az állványaink.

Fotó: Layher Kft.

#Layher #állvány #Többlehetséges #homlokzatiállvány #Blitz #Kútvölgyikórház #felújítás

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés