A Dagály Fürdő (eredeti nevén Szabadság Strandfürdő) már 1948-ban megnyitotta kapuit. Az elnevezését onnan kapta, hogy a Népfürdő utcába csatlakozó Dagály utca mellett található. Első bővítésére 1956-ban került sor, ekkor egy 50 m-res úszómedencével egészítették ki a fürdő területét. A medencékbe a vizet az 1944-ben felfedezett artézi kút biztosítja, amely 41,5 fokos és 126 méter mélyről tör a felszínre.

Kép forrása: magyarepitestechnika.hu

Kép forrása: magyarepitestechnika.hu

Gyógyfürdői minősítést 1970-ben kapott a Dagály fürdő, ugyanis ekkor vezették át a Széchenyi fürdőből a tápláló hévíz forrást. Ez a gyógyvíz rendkívül gazdag kalciumban, magnéziumban, és nátriumban, kifejezetten ajánlják mozgásszervi problémákra.

1983-ban kiterjesztették a fürdő területét egy 25 méteres sátortetővel fedett medencével, majd 2000-ben a strand területén található 2 nagy méretű termálvizű ülőmedencét teljesen átépítették. Kialakítottak belőle 4 modern vízszűrő-forgató berendezéssel ellátott fürdőegységet, amelyek többek között gyermek -, oktató -, és élménymedenceként is működnek.

Ezek mellett ma már számos szolgáltatással és extrával várják a Dagály fürdőbe látogatókat. Az élmény medencében található például pezsgőágy, nyakzuhany és sodrófolyosó is. Az évek során az artézi kút vízhozama csökkent, így kiegészítésként a Széchenyi fürdőből és a margitszigeti Magda kútból vezetnek át vizet.

Kép forrása: mnsk.hu

Kép forrása: mnsk.hu

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) még 2013-ban Barcelonában megszavazta, hogy a 2017-es Úszó-világbajnokságot Budapesten tartják. A Dagály fürdő mellett egy komplett uszodakomplexumot hoznak létre, hogy a versenyt megfelelően le tudják bonyolítani. A beruházás 2015-ben kezdődött, és valószínűleg 2016 második felében készül el.

Az építkezésből a Layher is kiveszi a részét, ugyanis a beruházás ideje alatt az acél tetőszerkezet építésénél Layher Allround TG 60 alátámasztó és munkaállványokat használnak.

Budapesten az új komplexum mellett a Császár-Komjádi Sportuszoda és a Hajós Alfréd Sportuszoda is helyszínül szolgál majd a budapesti Úszó-világbajnokságon, a hosszútávúszó-versenyeket pedig az idilli Balatonfüreden rendezik majd.

Kiemelt kép forrása: legipanorama.hu

Ajánlatkérés