Budapest infrastruktúra fejlesztésének égisze alatt idén ismét fókuszba került a metró, mint a főváros egyik legjelentősebb közlekedési eszköze, és a hozzá kapcsolódó metróvonal felújítása. A metró több százezer utas napi utazási szokásait befolyásolja, ezért a hozzá tartozó mozgólépcsők rekonstrukciójához a szakemberek a legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb megoldást, a Layher lépcsőt választották.

A napi közel 500 ezer utast szállító M3-as metróvonal felújítása három ütemben zajlik és Budapest egyik legfontosabb közlekedési beruházása. A projekt generál kivitelezője a Swietelsky Építő Kft., a lépcső tervezését és építését pedig Layher mérnökök segítségével a Stabil Építő Kft. végezi. Az első ütemben a metróvonal északi szakaszának rekonstrukciója valósul meg Újpest-központ és a Lehel tér között. A második szakaszban pedig a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti déli szakasz kerül felújításra. 2022 végéig tervezik befejezni a projektet, az M3-as metróvonal utasforgalomnak történő átadása ekkor várható.

A mozgólépcsők rekonstrukciójához fontos szempont volt, hogy műszakilag és statikailag is tökéletes lépcsőt válasszanak, ami minden közforgalmú lépcsőkre vonatkozó előírásnak megfelel. Így esett a választás a kiváló minőségű, tanúsítványokkal rendelkező Layher Allround elemekből épült lépcsőre, amelynek fontos funkciója, hogy segítségével biztosítható a szakemberek közlekedése a régi lépcső eltávolítása és az új lépcső beépítése során. Emellett a metró szerelvény vészhelyzeti kiürítése esetén ezen a lépcsőn történhet az evakuálás.

A beépítendő Layher lépcsőszerkezet megtervezése egyrészt a rendelkezésre álló tervek alapján, másrészt egy 3D-s mérőműszer és a LayPlan állványtervező szoftver segítségével zajlott.

A projekt során a Layher 750-es önálló lépcsőszerkezet került beépítésre a 30 fokos lejtésű alagútba, amely 109 cm széles, magassága pedig átlagosan 15-20 méter, megállónként eltérő. Ez az ideiglenes lépcső az Allround állványrendszer alapelemeiből, illetve standard 750-es lépcsőelemekből áll, valamint egy speciális elemcsaládot is beépítettek, amely lehetővé teszi a 30 fokos lejtéshez való hajszálpontos igazodást. Ez a speciális elem egy olyan egyedi csatlakozó, amely segítségével a folytatólagos, pihenőfok nélküli építés biztosított.

Mindezek mellett a metró lépcsője gyerekbiztos korláttal van ellátva, ami még nagyobb biztonságot eredményez. A lépcsőkarok közé tartós és nagy teherbírású acél járólapokat helyeztek. Az Arany János utca és a Ferenciek terén már elkészültek, a Corvin negyednél és a Klinikák állomásokon pedig már építés alatt vannak a Layher lépcsők, melyekhez az állványanyag beszállítását éjjel végzi a Stabil Építő Kft.

Mit kell tudni a Layher lépcsőkről?

A Layher lépcsők az Allround állványrendszer alapelemeiből és néhány kiegészítő felhasználásával gyorsan és egyszerűen felépíthetők. Kínálatunkban többféle lépcső és kiegészítő elem megtalálható, így szinte bármilyen lépcső vagy lépcsőtorony kivitelezhető, amelyek mind az építkezésen, mind közforgalomban egyaránt használhatók.

A munkaállványon történő közlekedésre olyan Layher önálló lépcsők állnak rendelkezésre, mint a Platform lépcső, amely kétféle szélességben és kétféle hosszban elérhető. A Komfort lépcső nagyobb lépcsőfokkal és szélesebb járófelülettel rendelkezik, illetve Blitz és Allround állványrendszerbe is integrálható.

A Layher lépcsők másik része a munkaterület megközelítésére szolgál vagy közforgalmi lépcsőként alkalmazzák önálló szerkezetként, lépcsőtoronyként felépítve. Ennek több fajtája is elérhető, a felhasználás függvényében kerülnek megépítésre.

A 200-as és 500-as lépcsőtornyot főként építkezésen használják, a lépcső szélességét és a pihenő hossza szabadon beállítható. Két különálló lépcsőkar közé a kívánt hosszúságú járólapok behelyezhetők, itt a nagyobb teherbírás miatt az acél vagy Lightweight (könnyített súlyú) acél járólapokat használják gyakrabban.

A 750-es lépcsőtornyot építkezésen és közforgalomban – rendezvényeken, vasúti átjáróként, gyalogos forgalom átterelésére – egyaránt használják. Praktikus és közkedvelt lépcső közforgalmi környezetben, hiszen minden erre vonatkozó követelmény biztosítva van. A 750-es lépcsőtorny esetén acél vagy Lightweight (könnyített súlyú) acél, valamint stalu, vagy alumínium/stalu járólapok is alkalmazhatók. Az utóbbiak rendezvényeken kiváltképp előnyösek, mivel vizuálisan vonzóbb megjelenésűek és a sima lépcsőfelület miatt még biztonságosabbak lehetnek kiemelt közforgalomban. A sima felületre a másik megoldás a kvarchomok bevonatú üvegszálas lépcsőburkolat használata. A 750-es Layher lépcsőket gyerekbiztos korláttal érdemes ellátni, amely tovább növeli a biztonságot.

A Layher lépcsők azon kevés termékek közé tartoznak a piacon, amelyek megfelelnek a közforgalmú lépcsőkre vonatkozó szigorú előírásoknak. Ilyen követelmények például, hogy a lépcső teherbírásának minimum 500 kg/nm-nek kell lennie, a fokmagasság pedig maximum 17 mm lehet, emellett a fokszélesség, pihenők gyakorisága és mérete is szabályozva van. A flexibilis Layher termékekkel tehát bármilyen építési helyzetre egyedi lépcsőmegoldás alkalmazható, amely biztonságos és minden szükséges előírásnak megfelel.

Fotó: Bernát Benjámin (magyarepitok.hu)

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés