Magyarország egyik legnagyobb temploma, az egri Főházmegye katedrálisa az 1831-36-ig építették klasszicista stílusban, de a belső szépítészeti munkálatok, freskók festése további 120 évig folytatódott, így a bazilika az 1950-es években nyerte el végső formáját. Hild János tervezte, valamint Marco Casagrande itáliai szobrász is részt vett a munkálatokban. Bejáratát oszlopcsarnok teszi hangsúlyossá, melynek oszlopain timpanon található. E fölött, az oromzaton 3 allegorikus szobor magasodik. A templom nyugati végén két 55 méteres torony helyezkedik el, a kupola magassága pedig 37 méter. A külső homlokzaton több ékes dombormű díszíti, csakúgy, mint a bazilikán beül. A főbejárat előtti lépcső mellett négy szobor sorakozik.

Idén megkezdték a székesegyház régóta tervezett, teljeskörű rekonstrukcióját, melyet két ütemben valósítanak meg, várhatóan 2 év alatt. A felújítás keretében teljesen kicserélik a főtemplom elektromos-, illetve gyengeáramú rendszerét és új világítási rendszer kerül kialakításra. A meglévő lámpákat iparművész közreműködésével felújítják és visszaépítik, majd a korabeli lámpaburákat újragyártva helyezik azokra. Az altemplomban pedig páraelszívó rendszert, valamint új világítást létesítenek.

Az épület belső felújítás során a szentélyben átalakul a liturgikus tér, új miséző oltárt és felolvasót helyeznek el, melyeket előreláthatólag a kereszthajóba épülő új keresztelőkúttal együtt, különleges puciscai kőből faragnak ki, azonosan a 110 évvel ezelőtt felállított szószék kőanyagával. Emellett festő-restaurátor művészek segítségével megújulnak a kupolák és a falak is, az oszlopok, falpillérek pedig klasszikus műmárványt kapnak. A templom külső- és belső szobrai is a felújítás központjában állnak.

Az épület homlokzata, illetve a környéke is megújul. A homlokzat az érseki levéltárban fennmaradt akvarell alapján új festést kap, a bazilikához vezető nagy lépcsősor felújítását pedig fagyálló kövekből készítik. A főszékesegyház körül természetes kővel burkolva egy új, dísznövényekkel szegélyezett körmeneti utat alakítanak ki, valamint a templom melletti területen cukrászda és vizesblokk épül. A projekt második ütemében a két nagytorony rekonstrukciójára is sor kerül.

A tervezést és projektkoordinációt a Hadas Műterem Kft., míg az állványozási munkálatokat Layher megoldásokkal a LocalCOMP Kft. végzi. Emellett a Layher mérnökei voltak a kivitelezők segítségére a teljes állványzat megtervezésében.

A bazilika teljes felújításához egy rugalmasan alkalmazható állványrendszerre volt szükség. A Layher Allround rendszer kiváló megoldásnak bizonyult, mely homlokzati- és térállványként, valamint alátámasztásokra és áthidalásokra is tökéletesen alkalmazható az egyedi építési helyzetektől függően. A sokoldalúan alkalmazható, folyamatos fejlesztés alatt álló Allround állványrendszer mára a moduláris állványrendszer szinonimájává vált a piacon.

A külső rekonstrukció során a kivitelezők a homlokzati munkák mellett a párkányok kőeleminek cseréjére alkalmazzák a felépített állványzatot, valamint a timpanonnál térállványként, annak oszlopainak és mennyezeti részének felújítására.

A homlokzati munkák során fontos szempont volt, hogy körülbelül 80 cm hely maradjon a homlokzat és az állvány között annak érdekében, hogy a szakemberek a lábazati köveket is cserélni tudják. Ezt úgy tudták kivitelezni, hogy az állványzat második szintjén a belső oldali konzolról folytatódik a felette lévő állvány. Mivel az Allround rendszer erős, nagy teherbírású és rugalmasan alkalmazható változatos homlokzati geometria esetén is, így könnyen megoldható volt, hogy a szakemberek a projekt igényeihez a lehető legjobban alakítsák ki a Layher állványzatot.

A tambur külső rekonstrukciójára íves homlokzati Allround állványzatot építettek, amelyet Allround fali konzollal a falhoz rögzítettek, így egy önhordó állványt kialakítva.

A főbejárat előtti 2 nagy szobor felújítása Allround térállványzattal valósult meg, míg az épület tetején található szobrok esetén a homlokzati állványt térállvánnyá bővítve körbeállványozták a szobrokat, így könnyű hozzáférést biztosítva a restaurátoroknak.

A bazilika két nagy tornyának felújítása a projekt II. ütemben fog megvalósulni, a már meglévő állványanyagot újra felhasználva, némi kiegészítéssel. Így biztosítanak a Layher állványok igazán gazdaságos megoldást a projekt során. Itt előreláthatólag az Allround állványt konzol segítségével a torony falára fogják rögzíteni, ami így hozzávetőlegesen 45 méter magas lesz.

A belső rekonstrukció az Allround állványzat homlokzati- és térállvány, valamint alátámasztó állványként alkalmazva valósul meg. A belső falak mellett erős homlokzati állványt építették fel, a mennyezeti és boltozati felújítási munkák során pedig a homlokzati állványokat rácsos tartóval vagy egyéb Allround elemekkel kötötték össze. Így ezeknél a felületeknél térállványzatot alakítottak ki, amelyről a szakemberek jobban hozzáférnek a restaurálni kívánt részekhez.

Az oszlopok és egyéb díszítő elemek körül különböző formájú acél réstakarók segítségével még pontosabban le tudták zárni a járófelületeket a biztonságosabb munkavégzés érdekében.

A kupola belső felújításához érdekes állványozási megoldást alkalmaztak. Mivel a tamburon nagyobb súlyú ablakokat kell cserélni, így olyan állványrendszerre volt szükség melynek teherbírási képessége akár 500kg/nm. A kiváló teherbírása miatt szintén a Layher Allround rendszerre esett a választás. Egy 38 méter magas, 70 tonna súlyú térállvány került megépítésre a kupola alatt. Viszont az állványzat nehéz súlya miatt az altemplom mennyezetét is alá kellett támasztani, mely pont a kupola alatt található. Ezt Allround alátámasztással oldották meg a szakemberek, hiszen az állványrendszer standard elemeinek felhasználásával biztonságos, nagy teherbírású alátámasztások építhetők.

Az állványzaton belüli gyors és biztonságos közlekedés támogatására az Allround rendszerbe integrált Podest lépcsőket, a felújítási munkálatok gördülékeny elvégzésére pedig tartós acél járólapokat és acél hézagtakarókat alkalmaztak.

A bazilika állványozása során 440 tonna állványanyag került felhasználásra. A tervek szerint 2022 őszére fejezik be a projektet. Büszkék vagyunk, hogy kiváló termékeinkkel támogathatjuk Magyarország történelmi és egyházi kincseinek felújítását.

Fotó: Dernovics Tamás (magyarepitok.hu)

FOLYTATÁS

A kupola és a szobrok állványozása is befejeződött az ősz folyamán

Ahogyan a a fentiekben beszámoltunk, a Layher egyik fő termékcsoportja, az Allround állványrendszer segítségével zajlik a Bazilika rekonstrukiója. 

Az épület hazánk második legnagyobb temploma, külső hossza 93 méter, belső hossza 80 méter, szélessége 33 méter, a nagykupola magassága 45 méter, míg a két hasábtornya 54 méter magas.

Emiatt és a komplex épületgeometri miatt az Allround állványrendszer tökéletes választás, rugalmas alkalmazható szinte minden építési helyzetben. Segítségével térállványok, lépcsők, lépcsőtornyok, hidak és szerelőállványok is építhetők. Nagy teherbírással rendelkezik, és könnyen és gazdaságosan alkalmazható.

Az állványozó csapat az ősz folyamán befejezte a kupola beállványozását, így az már tökéletesen hozzáférhető az a restauráló szakemberek számára.

Emellett a bazilikához vezető lépcsőknél és a bejáratnál lévő szobrokat, valamint timpanon felett elhelyezkedő szoborcsoportot a kereszttel is körbeállványozták a restauráláshoz.

A szobrok állványozása nem hétköznapi megoldásokat kíván. Mivel ezek az alkotások cirádásabbak, bonyolultabb geometriájúak, így mindegyikre egyedi állványmegoldás szükséges. Templomoknál ez gyakori feladat. Az Allround állványzattal mindez egyszerűen megvalósítható, hiszen segítségükkel bármilyen komplex geometria lekövethető.

Az oszlopok és a szobrok esetén fontos szempont mindig az is, hogy az állványzat minél jobban idomuljon a körbeállványozandó objektumhoz. Ez egyrészt biztonsági okok miatt lényeges, másrészt pedig szélesebb munkaállomást kialakítva biztonságosan és kényelmeses tudják a munkájukat végezni a restauráló szakemberek. A tökéletes réstakarást rövidebb járólapok és réstakaró lemezek segítségével kiválóan megoldják a szakkivitelezők a még nagyobb biztonság érdekében.

A LocalComp Kft. által kialakított Layher állványzat stabilan és biztonságosan funkcionál. A munkafolyamatok között adódó apróbb módosítási kéréseket is könnyedén megvalósítják, mint például a szintek közötti egyszerűbb átjáráshoz az állványzat átalakítását Az ilyen típusú igények a Layher állványokkal könnyen és gyorsan elvégezhetők, hiszen bármi lehetséges.

Fotó: Németh Dániel

Videó: Bognár Alex (Skydragons)

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés