Magyarország egyik legnagyobb temploma, az egri Főházmegye katedrálisa az 1831-36-ig építették klasszicista stílusban, de a belső szépítészeti munkálatok, freskók festése további 120 évig folytatódott, így a bazilika az 1950-es években nyerte el végső formáját. Hild János tervezte, valamint Marco Casagrande itáliai szobrász is részt vett a munkálatokban. Bejáratát oszlopcsarnok teszi hangsúlyossá, melynek oszlopain timpanon található. E fölött, az oromzaton 3 allegorikus szobor magasodik. A templom nyugati végén két 55 méteres torony helyezkedik el, a kupola magassága pedig 37 méter. A külső homlokzaton több ékes dombormű díszíti, csakúgy, mint a bazilikán beül. A főbejárat előtti lépcső mellett négy szobor sorakozik.

Idén megkezdték a székesegyház régóta tervezett, teljeskörű rekonstrukcióját, melyet két ütemben valósítanak meg, várhatóan 2 év alatt. A felújítás keretében teljesen kicserélik a főtemplom elektromos-, illetve gyengeáramú rendszerét és új világítási rendszer kerül kialakításra. A meglévő lámpákat iparművész közreműködésével felújítják és visszaépítik, majd a korabeli lámpaburákat újragyártva helyezik azokra. Az altemplomban pedig páraelszívó rendszert, valamint új világítást létesítenek.

Az épület belső felújítás során a szentélyben átalakul a liturgikus tér, új miséző oltárt és felolvasót helyeznek el, melyeket előreláthatólag a kereszthajóba épülő új keresztelőkúttal együtt, különleges puciscai kőből faragnak ki, azonosan a 110 évvel ezelőtt felállított szószék kőanyagával. Emellett festő-restaurátor művészek segítségével megújulnak a kupolák és a falak is, az oszlopok, falpillérek pedig klasszikus műmárványt kapnak. A templom külső- és belső szobrai is a felújítás központjában állnak.

Az épület homlokzata, illetve a környéke is megújul. A homlokzat az érseki levéltárban fennmaradt akvarell alapján új festést kap, a bazilikához vezető nagy lépcsősor felújítását pedig fagyálló kövekből készítik. A főszékesegyház körül természetes kővel burkolva egy új, dísznövényekkel szegélyezett körmeneti utat alakítanak ki, valamint a templom melletti területen cukrászda és vizesblokk épül. A projekt második ütemében a két nagytorony rekonstrukciójára is sor kerül.

A tervezést és projektkoordinációt a Hadas Műterem Kft., míg az állványozási munkálatokat Layher megoldásokkal a LocalCOMP Kft. végzi. Emellett a Layher mérnökei voltak a kivitelezők segítségére a teljes állványzat megtervezésében.

A bazilika teljes felújításához egy rugalmasan alkalmazható állványrendszerre volt szükség. A Layher Allround rendszer kiváló megoldásnak bizonyult, mely homlokzati- és térállványként, valamint alátámasztásokra és áthidalásokra is tökéletesen alkalmazható az egyedi építési helyzetektől függően. A sokoldalúan alkalmazható, folyamatos fejlesztés alatt álló Allround állványrendszer mára a moduláris állványrendszer szinonimájává vált a piacon.

A külső rekonstrukció során a kivitelezők a homlokzati munkák mellett a párkányok kőeleminek cseréjére alkalmazzák a felépített állványzatot, valamint a timpanonnál térállványként, annak oszlopainak és mennyezeti részének felújítására.

A homlokzati munkák során fontos szempont volt, hogy körülbelül 80 cm hely maradjon a homlokzat és az állvány között annak érdekében, hogy a szakemberek a lábazati köveket is cserélni tudják. Ezt úgy tudták kivitelezni, hogy az állványzat második szintjén a belső oldali konzolról folytatódik a felette lévő állvány. Mivel az Allround rendszer erős, nagy teherbírású és rugalmasan alkalmazható változatos homlokzati geometria esetén is, így könnyen megoldható volt, hogy a szakemberek a projekt igényeihez a lehető legjobban alakítsák ki a Layher állványzatot.

A tambur külső rekonstrukciójára íves homlokzati Allround állványzatot építettek, amelyet Allround fali konzollal a falhoz rögzítettek, így egy önhordó állványt kialakítva.

A főbejárat előtti 2 nagy szobor felújítása Allround térállványzattal valósult meg, míg az épület tetején található szobrok esetén a homlokzati állványt térállvánnyá bővítve körbeállványozták a szobrokat, így könnyű hozzáférést biztosítva a restaurátoroknak.

A bazilika két nagy tornyának felújítása a projekt II. ütemben fog megvalósulni, a már meglévő állványanyagot újra felhasználva, némi kiegészítéssel. Így biztosítanak a Layher állványok igazán gazdaságos megoldást a projekt során. Itt előreláthatólag az Allround állványt konzol segítségével a torony falára fogják rögzíteni, ami így hozzávetőlegesen 45 méter magas lesz.

A belső rekonstrukció az Allround állványzat homlokzati- és térállvány, valamint alátámasztó állványként alkalmazva valósul meg. A belső falak mellett erős homlokzati állványt építették fel, a mennyezeti és boltozati felújítási munkák során pedig a homlokzati állványokat rácsos tartóval vagy egyéb Allround elemekkel kötötték össze. Így ezeknél a felületeknél térállványzatot alakítottak ki, amelyről a szakemberek jobban hozzáférnek a restaurálni kívánt részekhez.

Az oszlopok és egyéb díszítő elemek körül különböző formájú acél réstakarók segítségével még pontosabban le tudták zárni a járófelületeket a biztonságosabb munkavégzés érdekében.

A kupola belső felújításához érdekes állványozási megoldást alkalmaztak. Mivel a tamburon nagyobb súlyú ablakokat kell cserélni, így olyan állványrendszerre volt szükség melynek teherbírási képessége akár 500kg/nm. A kiváló teherbírása miatt szintén a Layher Allround rendszerre esett a választás. Egy 38 méter magas, 70 tonna súlyú térállvány került megépítésre a kupola alatt. Viszont az állványzat nehéz súlya miatt az altemplom mennyezetét is alá kellett támasztani, mely pont a kupola alatt található. Ezt Allround alátámasztással oldották meg a szakemberek, hiszen az állványrendszer standard elemeinek felhasználásával biztonságos, nagy teherbírású alátámasztások építhetők.

Az állványzaton belüli gyors és biztonságos közlekedés támogatására az Allround rendszerbe integrált Podest lépcsőket, a felújítási munkálatok gördülékeny elvégzésére pedig tartós acél járólapokat és acél hézagtakarókat alkalmaztak.

A bazilika állványozása során 440 tonna állványanyag került felhasználásra. A tervek szerint 2022 őszére fejezik be a projektet. Büszkék vagyunk, hogy kiváló termékeinkkel támogathatjuk Magyarország történelmi és egyházi kincseinek felújítását.

Fotó: Dernovics Tamás (magyarepitok.hu)

Videó: Bognár Alex (Skydragons)