A szegedi Magyarok Nagyasszonya székesegyház történetének egyik legnagyobb felújítása zajlik. Az első ütem még 2015-ben lezárult, 2019-ben pedig folytatják a nagyszabású projektet. Az egyház célja, hogy 2030-ra, az épület felszentelésének 100. évfordulójára teljesen megújuljon.

Az 1913-ban épült székesegyházban az egyik legjelentősebb munka, hogy teljesen újjá varázsolják a külső homlokzatot, közel 5000 m² felületen. 

Fő feladat az esztétikai sérülések kijavítása, az épület sebezhetőségének (pl. madarakkal szembeni) védelme, valamint körülbelül 200 négyzetméternyi ólomüveg rekonstrukciója. A külső megújulás mellett a legjelentősebb belső átalakítás, hogy egy liftet terveznek beépíteni, mely a sekrestye mellett vinne fel a karzatra.

A generálkivitelezést a Kalotherm Építőipari Zrt. végzi, aki az Anker 09 Kft-vel karöltve ezúttal is a mi segítségünket kérte a rekonstrukcióhoz szükséges állványrendszer tervezésében. Azt gondoljuk, hogy a kiemelt partnereinkkel történt közös munka ismét meghozta a gyümölcsét és a szokásos, profi színvonalú megvalósítást láthatjuk a szegedi dóm esetén is.   

A Layher állványrendszer kiváló választás mind a külső, mind pedig a belső felújítások elvégzésére. A székesegyházra megtervezett állványzat különlegessége, hogy mesterien kombinálták a két fő termékcsoportunk, a gyors és gazdaságos Blitz és a rugalmasan alkalmazható Allround állványrendszer elemeit.      

Idén áprilisban 38 méter magas külső homlokzat beállványozására került sor, amely 19 munkaszintből áll. A tartós és kiváló minőségű acél járólappal, valamint a munkavédelmi előírásoknak maximálisan megfelelően kialakított korlátrendszerrel a biztonságos munkavégzés garantált. Az állványrendszer kiválóan rásimul a dóm külső homlokzatára, követve annak félköríves kontúrját is. A külső homlokzaton főleg a Blitz rendszer elemei dominálnak. A kisebb tornyok körbeállványozására is szükség volt, melyekhez az Allround rendszer rugalmasan applikálható elemeit választották és minőségi acél járólapokkal fedtek le, így széles munkafelületet kialakítva a jobb hozzáférés érdekében.

A tambur állványozását a flexibilis Allround rendszerünk segítségével rendkívül kreatívan oldották meg. Két födémszerkezet közé beépített térállványról kinyújtott rácsos tartókra került a munkaállvány annak érdekében, hogy megóvják a dóm tetőszerkezetét. Ilyen módon a restauráló szakemberek kívülről is könnyen hozzáférnek a számukra releváns területekhez és mindeközben biztonságosan tudják végezni munkájukat.

A székesegyház belső állványozása is érdekes feladat volt. Egyrészt az oltárnál került felállításra egy 18 méter magas Layher Blitz állványrendszer, mely segítségével a falfestményeket és az oltár feletti színes ólomüveg ablakot tudják restaurálni. A rácsos tartós áthidalásnak köszönhetően szabadon megközelíthető maradt az oltár. Ez rendkívül anyagtakarékos és bevált módszer az templomi állványépítések során. Másrészt a dóm szentély felőli végénél szükség volt egy teljes magasságban beépített állványrendszerre. Ezt szintén a rugalmasan applikálható Allround elemekkel oldották meg és igazán látványos, ugyanakkor biztonságos és könnyen megközelíthető munkaterületet sikerült kialakítani.

A projekt hozzávetőlegesen 7000 munkaóra ráfordítással és közel 115.000 kg állványanyag felhasználásával valósult meg. Mindezért köszönet partnereinknek és kollégáinknak.

December végén várható a jelenlegi állványzat bontásának megkezdése, ugyanakkor a további tervek között szerepel a középső és nagy tornyok felújítása, ehhez kapcsolódóan azok teljes beállványozása. Izgatottan várjuk a folytatást.

Büszkék vagyunk, hogy kiváló termékeinkkel támogathatjuk Magyarország történelmi kincseinek megóvását, reméljük még sok ilyen érdekes projektben lesz részünk!

 

 

Ajánlatkérés