A Soroksári Nagyboldogasszony Főplébánia kívül-belül megújul, az épület rekonstrukciója már tavaly elkezdődött, melynek kivitelezését és állványozását a Budai Műemlék Felújító Kft. végzi. A felújítási munkák első szakaszában az egyik fő feladat a tető javítása volt, ehhez a fedést, illetve az azbesztpala részeket távolították el. A templom beázásának elkerülése érdekében egy ideiglenes védőtetőt állítottak fel, amelyet a Layher Blitz homlokzati állványzat tartott. Erről részletesen itt olvashat: Layher védőtető a templom felújításához

A projekt következő szakaszában a belső restaurációs munkákhoz vált szükségessé egy sokoldalú, több funkciót is betöltő állványzat. Az állványzat tervezése és megvalósítása abból a szempontból kiemelkedő, hogy a Layher SIM állványtervező módszer keretében, az előre tervezés és kiváló projektkoordináció eredményeképp gyorsan, hatékonyan és pontosan sikerült megvalósítani az belső felújításhoz szükséges állványzatot.

A templom állványozása során több szempontot is figyelembe kellett venni. A mennyezeti restaurátori munkákhoz egy úgynevezett ’állvány pódium’ kialakítását gondolták a legmegfelelőbbnek a szakemberek, amely gurulóállványok fogadására is alkalmas, ugyanakkor a boltívek is rugalmasan megközelíthetőek. Másik fontos szempont volt, hogy a misék alkalmával a hívőket ne korlátozza semmilyen akadály a mozgásban és ne legyen balesetveszély, így a padok közötti teret pedig szabadon hagyták.

3D állványtervezés és hatékony megvalósítás

Mivel a projekt során fontos volt, hogy a padsorokat ne mozgassák el, a korlátozott mozgástér miatt milliméter pontosságú tervezésre volt szükség. A tervezés a kivitelezők és a Layher mérnökök példaértékű kooperációjával zajlott, melynek során a Layher 3D modelleken alapuló digitális állványtervező koncepciója, a Layher SIM segítségével több szempontból is hatékonyan épült meg a Soroksári templom belső rekonstrukciójához alkalmazott térállvány. A Layher SIM az állványozási folyamatok BIM rendszerbe történő integrálása, mely lefedi az összes fő tényezőt, ami befolyásolja az állványozást a tervezéstől kezdve, a logisztikán át, a kivitelezésig, így sikerül hatékonya.

Az épületről csak korlátozottan álltak rendelkezésre tervek, ezért korábban, még az ideiglenes védőtető tervezésekor kívülről és belülről is beszkennelték a teljes épületet 3D szkenneléssel, ami így költséghatékony döntésnek bizonyult. A bonyolult belsőépítészeti elemek és érdekes geometriák miatt szintén előnyös a belső térben való szkennelés. A pontfelhős tervezés révén az állvány talppontjait a geodéta ki tudta tűzni, ami tovább gyorsította a folyamatot.

A 3D tervezés során a templomról készült pontfelhőre illesztették az állványzatot, így gyorsan és látványos módon lehetett szemléltetni a megrendelő részére is a tervezett állványzatot. Ennek köszönhetően a megrendelői és restaurátori észrevételeket figyelembe véve gyorsan és hatékonyan tudták véglegesíteni a terveket.

A LayPLan Material Manager program segítségével figyelembe tudták venni, a már meglévő anyagkészleteket, így minimális mennyiségű plusz anyagot kellett beszerezni a templom állványzatának megvalósításához, így projekt gazdaságos megvalósítása adott volt.

A kivitelező és az állványépítő szakemberek segítségére volt a szokásos módon az állványterveken elhelyezett QR kód, amely beolvasásával bármilyen eszközről (telefon, tablet), akár böngészőből is megnyitható az állványzat 3D-s tervre. Így minden szakág pontosan látta, hogy milyen állvány épül.

Allround térállvány a legjobb választás belső tereknél

A templom során alkalmazott állványmegoldást a sokoldalú Allround rendszer tette lehetővé. Belső terek állványozásánál indokolt és javasolt ezen állványrendszer használata, hiszen a moduláris rendszer rugalmasságának köszönhetően szinte bármilyen egyedi, helyszíni körülményhez igazodik. Emellett statikailag is előnyös választás az Allround állványrendszer az ilyen jellegű állványozási munkák során.

A kivitelező rendelkezésére állnak az Allround állványrendszer alapelemei és több kiegészítő elemtípus, melyeket rendszeresen és professzionálisan alkalmaz a különböző projektek során, így megtérülő befektetés, hiszen jól kihasználható ez az állványrendszer.

A templomban egy 10 méter magas Allround térállvány épült, melyhez 16 tonna állványanyagot használtak a szakemberek. Szintén nagy előnye a rendszernek a rugalmasság, hogy kizárólag az Allround rendszer alapelemeivel, rácsos tartók beépítése nélkül is ki tudták alakítani a padok feletti, 9,2 méter fesztávolságú áthidalást. A példaértékű projektmegvalósítást mutatja az is, hogy a templom megvalósult állványzata 100%-osan megegyezik a tervezett állványzattal.

A Layher SIM a hatékonyság kulcsa

A soroksári templom kiváló ’best practice’ egy hatékony állványozási projektre. A Layher SIM keretein belül elvégzett pontos és alapos állványtervezéssel, az anyagigény és logisztika meghatározásával, valamint a kivitelező, a megrendelő és a Layher kiváló kooperációjának köszönhetően hatékonyan és biztonságosan épült fel az állványzat.

Továbbá a projekt jól példázza azt is, hogy belső terek (templomok, műemléki épületek, valamint egyszerűbb és bonyolultabb kialakítású belső terek) felújítása és építése során az Allround állványrendszer tökéletes választás, hiszen a moduláris rendszernek köszönhetően bármilyen egyedi, helyszínhez igazodó állványzat megvalósítható.

Fotó: Layher Kft. , Nagy Mihály /  Magyar Építők

#Layher #állvány #Többlehetséges #LayherSIM #digitálisállványtervezés #3Dtervezés #soroksáritemplom #Allround #térállvány

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés