A Paksi Atomerőmű üzembiztonságának és védelmi rendszerének további erősítését szolgáló, jelentőségteljes projekt kivitelezése 2020 novemberében kezdődött, és a legfontosabb célja a konténment baleseti helyzetben való lassú túlnyomódásának megakadályozása.

A projekt kivitelezési üteme

A kivitelezési munkálatok a 3-as blokknál kezdődtek, a 2-es blokk üzembehelyezése már megtörtént. A munka az 1-es blokkal folytatódik, melynek üzembe helyezése a tervek szerint 2023 novemberében várható. A teljes projekt a 4-es blokk üzembehelyezésével zárul várhatóan 2024 májusában.

Az Atomerőmű üzembiztonságát fokozó beruházása keretében olyan állványrendszert választott a kivitelező, mely teljes biztonságot nyújt a projekt teljes időtartama alatt. A több éves tapasztalattal rendelkező kivitelező, a D.C. THERM Üzemi Szolgáltató Kft. a feladat során az erőmű lokalizációs tornyainak vasbeton falára csővezetéket és a hűtőberendezésekhez szükséges villamos betápkábel nyomvonalat szerelt, mely munkához a Layher homlokzati állvány megoldásait látták a legalkalmasabbnak.  

layher-paksi-atomeromu

A még biztonságosabb állványépítés érdekében a Layher kifejlesztette az AGS rendszert, mely lehetővé teszi, hogy a homlokzati állvány építése közben már az alsó, biztonságos szintről beépíthessük a következő munkaszint korlátjait, így az állványozót folyamatosan kétsoros oldalvédelem biztosítja a zuhanás ellen. 

Kollektív védelem az állványzaton végzett munka során

A Layher AGS moduláris állványrendszer tipikus felhasználási területe a nagy felületű homlokzatok, és olyan kivitelezések, ahol az építési sebesség mellett a munkavédelem és a leesésbiztonság is kiemelt szereppel bír. 

Ez a rendszer egyesíti a homlokzati állványrendszerek előnyeit a moduláris állványzat rugalmas szerelhetőségével. Ennél a projektnél a kötelezően alkalmazandó belső korlátok miatt plusz előnnyel járt az AGS rendszer, hiszen a külső, normál korlátok szerelésénél elért előnyök a belső oldali szerelésnél is érvényesültek. 

layher-paksi-atomeromu
layher-paksi-atomeromu

A nagy faltávolság miatt a belső oldali korlát szintén AGS rendszerrel készült, mely lehetővé teszi a korlátok előre beszerelését a már elkészített, biztonságos állványszintekről. 

A rendszer nagy előnye, hogy a védőkorlátok utólagos bővítése és kiegészítése a szerelési sorrendtől függetlenül lehetséges. Az AGS rendszer bontása az összeszereléssel fordított sorrendben történik. Fix bontási irány nincs, ami maximális rugalmasságot jelent a helyszínen. 

Mivel a rendszer kompatibilis az Allround rendszerrel, annak kiegészítő elemeit – pl. konzolok, rácsostartók – fel lehetett használni. Ezáltal elkerülhető volt az azonos funkciójú alkatrészek duplikációja az egyes termékcsaládok között. Ezen felül a járólapok az összes Layher termékcsaládban közösek. 

A Layher AGS rendszer további előnyei, hogy Lightweight (LW) acélelemeket tartalmaz, melyek kis önsúlyuk mellett nagy teherbíró képességgel rendelkeznek.

A könnyű AGS korlátok szerszám nélkül rögzíthetők a piros biztonsági zárnak köszönhetően, amelynek segítségével előre kiépíthető a rendszerbe integrált megerősített oldalvédelem, meghatározott szerelési irány nincs, tetszőlegesen építhető. A gyors szerelhetőség érdekében első szint áthidalásához az állványrendszeren négyékfejes rácsos tartók találhatók, emellett a csővezeték biztonságos megközelíthetősége és a biztonságos, zárt kialakíthatósága miatt a belső oldalon Allround csúszókonzolokat helyeztek el. 

A tervezési folyamat

Az innovatív állványrendszer alkalmazásának előzetes tervezését a rendelkezésre álló 2D tervek alapján a Layher végezte el, AutoCAD és Layplan Classic valamint Layplan CAD segítségével. 

Az épülő állványt 3D szkenneléssel is felmérték annak érdekében, hogy az a tervekhez igazodva és megfelelő minőségben épülhessen meg.  

layplancad

Szükség volt a Layher Kft. szaktudására, hogy minél pontosabban megtervezzék az 52 méter magas állványt. A Layher folyamatosan együttműködött a tervezőirodával és a megrendelővel, és szakmai iránymutatásával is támogatta a kivitelezést a statikai paramétereket, összeszerelhetőséget, kompatibilitást, rendelkezésre állást (raktárkészlet/szállítási idő) illetően. 

A fentieken túl a Layher oktatást nyújtott az állványépítők számára az állványrendszer biztonságos építéséről és használatáról. 

Az állványrendszer teljesítette a Paksi Atomerőmű által támasztott legmagasabb szakmai és munkabiztonsági elvárásokat, a feladat a tervezéstől a megvalósulásig zökkenőmentesen zajlott. 

layher-paksi-atomeromu
layher-paksi-atomeromu
layher-paksi-atomeromu
layher-paksi-atomeromu
Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés