Hazánkban számos egyházi épület felújítása került fókuszba az elmúlt években. A fővárosi XIII. kerületi Kármelhegyi Boldogasszony Templom és a vele egybeépített rendház Angyalföld első temploma volt. A Budapest Fővárosi védelem alatt álló épületegyüttesének a helyreállítása 2016-ban kezdődött. A szerkezethelyreállítási kivitelezési munkálatokat a fővállalkozó Bux Bau Kft. végzi.

Az állványozásért és a felvonóért a kimondottan templomok rekonstrukciójára specializálódott Bakony-Ács Kft. szakemberei felelnek Strausz Péter irányításával. Az állványozó csapat a megbízható és biztonságos Layher termékek alkalmazásával járul hozzá ezen projekt sikeréhez is.

Állványozási szempontból a templomok komplexebb állványtervezési feladatokat igényelnek, hiszen ezek az épületek változatos geometriájú, tagolt homlokzati képet mutatnak. Tornyok, szobrok, párkányok, pillérek díszítik, amelyekhez az állványzatot pontosan hozzá kell igazítani a profi és biztonságos kivitelezési munka érdekében. A Layher állványrendszerek alkalmazásával ez rugalmasan megoldható, hiszen egyedi építési helyzetre és objektumra kerül megtervezésre az állványzat.

Mindemellett a tornyok állványtervezésénél gyakran kihívást jelent azoknál az oldalaknál megtervezni az állványt, amelyek nem közvetlenül a földről indulnak. Ilyen esetekben meg kell oldani az állványzat toronyhoz való rögzítését.

A Kármelita templom felújítása során is ezzel a kihívással kellett szembenézni, ugyanis a főtorony két oldalán a templomhajó foglal helyet, amelynek a boltozatai nem terhelhetőek, a tetőszerkezetét pedig teljes egészében el kellett bontani és újjáépíteni a torony munkálataival párhuzamosan. A fővállalkozó – saját ötlete alapján – egy közel 10 tonna súlyú, egyedi gyártású acél fogadószerkezettel oldotta meg az induló szint alátámasztását.

Az előzetes állványtervezésnek így kiemelten fontos szerepe volt, ugyanis már a teljes acélszerkezet tervezésénél, annak méretezéséhez szükséges terhekre vonatkozó információkra is szükség volt, melyet a részletes állványterv szolgáltatott a kivitelező statikusa számára. Az állványterv birtokában a teljes állványzat – a szükséges restaurátori és kődaruzási munkákkal összeegyeztetve – kevesebb, mint 4 hét alatt ért fel közel 50m-es állványmagasságig (a mintegy 75m-es utcaszinttől mért magasságba), miközben az állványzathoz szükséges elemeket – organizációs hely hiányában – külső telephelyen összekészített napi beszállítással kellett megoldani.

A Bakony-ács Kft. által tervezett és kivitelezett állványzat Layher mérnökök segítségével valósult meg a Layher SIM, digitális állványtervező koncepció égisze alatt. Ez a módszer az állványozás minden egyes folyamatában (tervezés, megvalósítás, logisztika) növeli a hatékonyságot. Előnyei közé tartozik, hogy segítségével a pontos anyaglista összeállítható, a logisztika ütemezve tervezhető. Emellett az összeszerelési idő rövidebbé válik, valamint pontos terv birtokában kevesebb emberi erőforrást igényelhet az állvány építés. Mindezekkel idő és pénz spórolható, illetve elkerülhető a hibalehetőség, ami egy hatékony állványozási projekt alapja.

A tervezés fontosságát és hasznosságát a Kármelita templom állványozási feladatai is jól megmutatják, hiszen az állványzat majdnem teljes mértékben a tervek szerint valósult meg, így gyorsabban, költséghatékonyabban és biztonságosan lehetett megvalósítani a projektet.

Layher Blitz állványzat került a templom külső homlokzatára és a toronyra. Ez az állványrendszer az egyszerű és villámgyors megoldás a homlokzati munkák során, hiszen csupán 6 alapelemből áll, valamint könnyen és gyorsan építhető.

A tornyok változatos geometriájuk miatt egyedi állványozási megoldásokat igényeltek, mely a Layher termékek segítségével könnyen kivitelezhető. A templomtorony állványzata nem a földről, hanem 25 méterről indul, amire már a tervezési fázisban kitalálták a legmegfelelőbb megoldást, egy egyedi acél fogadószerkezet alkalmazását. A toronyállvány hozzávetőlegesen 50 méter magas, építése során számos belső konzolt használtak az állvány és a templomtorony közötti felület kitöltésére, így lehetőség nyílt szélesebb munkafelületet kialakítani, amely még könnyebbé és biztonságosabbá teszi a munkavégzést a restauráló szakemberek számára.

Mivel Budapest frekventált részén található a templom, elengedhetetlen volt, hogy minden elővigyázatossági intézkedést betartsanak. A biztonságot sok egyéb dolog mellett a 3 soros oldalvédelem – bokaléc, középkorlát, felső korlát – biztosította ennél a projektnél is.

Layher Podest lépcsőt alkalmaztak a belső udvar homlokzati állványzatánál, amely segíti a gyorsabb közlekedést, illetve lehetővé teszi az eszközök könnyebb szállíthatóságát.

A projekt során 2500 négyzetméternyi állványanyag került felhasználásra, melyért 5 gyakorlott állványozó szakember felelt, akik profi szakértelemmel építették fel toronyállványt és a homlokzati állványt. További érdekesség, hogy Magyarország egyik legmagasabb Geda felvonóját alkalmazták, amely 64 méter magasra viszi fel a szükséges építőanyagokat. A templom állványozási munkálatai során a szakemberek 1918-as, 1945-ös és 1956-os dátumozású, vésett téglákra is bukkantak. Büszkék vagyunk, hogy modern tervezési módszereinkkel és kiváló minőségű termékeinkkel hozzá tudunk járulni ilyen nagyszerű projektek hatékony és sikeres kivitelezéséhez!

Fotó: Nagy Mihály (magyarepitok.hu)

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés