A Hajdú-Bihar megyében található település, Báránd, a református vallás egyik hazai központja, az ország három részre szakadása után elnéptelenedett. A törökök kiűzése után tértek vissza a lakók, majd 1769 és 1772 között átépítették református templomukat. 1782-re a most gondosan felújított műemléki torony is elkészült, 1872-re pedig már felvette mai formáját az épület. Tavaly ismét fókuszba került a kulturális és történelmi örökséget képviselő épület templomtornyának felújítása, melynek állványozási munkáit a Szilágyi Tanácsadó Kft. végezte Layher megoldások és modern állványtervezési módszerek segítségével. A rekonstrukciós munkálatok 2022 őszén be is fejeződtek.

Jól bevált Layher megoldások templomfelújítás során

Hazánkban már jól bevált Layher állványozási megoldásokat alkalmaznak a szakemberek a templomfelújítások során, ugyanis a változatos geometriával rendelkező, korhű műemléki épületek estén olyan megoldásra van szükség, amely rugalmasan alkalmazkodik a helyszíni adottságokhoz és a megrendelői igényekhez.  

A bárándi református templom esetén a torony homlokzati rekonstrukciójához egészen az ereszmagasságig szükség volt egy megfelelő állványzatra. A Layher Blitz állványrendszer elemeiből egy 13 szintes, 27 méter magas állványzatot építettek a kivitelezők, melyhez 22 tonnányi állványanyagot használtak fel. Az épület érdekes és változatos felszíni geometriája, díszes homlokzata miatt hátul, a főhajó felől nem volt lehetőség alátámasztani az állványt. Ez templomfelújítás esetén gyakori eset, így a már standardnak számító, rácsos tartós megoldást és fali konzolokat alkalmaztak erre a célra a szakemberek.

A 3D szkennelés segíti a teljes kivitelezői csapat munkáját

A tervezési szakaszban először a rendelkezésre álló kétdimenziós épülettervek alapján készítették el az állványterveket, majd az állvány kialakítása során derült fény arra, hogy ezek nem voltak 100%-ig pontosak, így némely helyen nem volt lehetőség a konzolokat megfelelően felszerelni. Ezért a Layher mérnökök segítségével háromdimenziós Lidar szkennerrel beszkennelték az épületet és miután az adatokat feldolgozták és megvizsgálták, kiderült, hogy eltérés van az épület és a korábbi tervek között, emiatt nem fértek el terv szerint az utolsó három állványszinten konzolok. Köszönhetően minden résztvevő rugalmasságának és gyors, profi munkájának ezt még munka közben tudták orvosolni – egyrészt a tervben, másrészt pedig a megvalósításban – így tudott terv szerint elkészülni az állványzat.

 

Ma Magyarországon számos olyan projekt előfordul az iparágban, ahol az eredeti tervek nincsenek meg, vagy hiányosak, úgy mint műemléki, historikus épületekről, templomokról, vagy más, sokszáz éves, védett örökség részét képező emlékekről. Továbbá modernebb, akár a rendszerváltás előtt, vagy a ’90-es években lezajlott projektek kapcsán, vagy komplexebb ipari berendezések esetén. Az eredeti tervek hiányában, vagy ahol ezek hiányosak, pontatlanok, modern eszközökkel hatékonyan és gyorsan pótolhatók ezek bármilyen nemű építészeti és szakkivitelezői feladat támogatásához.

 

Az építőiparban és az iparban különösen hasznos a 3D szkennelés abból a célból, hogy meglegyen az épület tökéletes 3D terve, ami a teljes kivitelező csapat számára segítséget nyújt!  Továbbá az állványtervezéshez szinte elengedhetetlen, hogy pontos, valósághű épületmodellre készüljön a szerkezet. Tehát az épületek, illetve ipari berendezések beszkennelése kiválóan megtérülő befektetés, ugyanis a mérleg egyik oldalán a felmérés költsége, a másik oldalán pedig az esetleges elrontott hibákból eredő feleslegesen beépített anyagok, az extra erőforrások és az extra munkaidő állnak. Így megelőzhetők a felesleges kiadások és egy hosszú távon, több szakma számára értékes végtermék születik az adott épületről vagy objektumról.

Layher megoldások templomfelújításokhoz

A Layher Blitz állványrendszer egyszerűen és villámgyorsan építhető és bontható, rugalmas lehetőségeket kínál, biztonságos és minden szükséges tanúsítvánnyal rendelkezik. Felújítási vagy új építésű homlokzati munkák során, illetve templomtornyok állványozásánál szintén szokták alkalmazni.

A bárándi református templom állványzata három oldalon a földről tudott indulni, a negyedik oldalon viszont, a templomhajó felett nem lehette a földre letalpalni az állványt. „Így az ilyenkor szokásos rácsos tartós fali konzol megoldást alkalmazták a kivitelezők, vagyis a falra felszerelt rácsos tartókról indult a torony állványzata, a templomhajó feletti homlokzaton.” – említette Pruzsinszki Gusztáv állványtervező építőmérnök kollégánk.

Emellett a hajó szokásosnál meredekebb tetőszöge is kihívást jelentett az állványépítőknek, amelyet kiválóan megoldottak a szakemberek, a rácsos tartós fali konzolok tehermentesítették a hajó feletti állványzat rácsos tartóját is. Ezt 450-es acél rácsostartóval érték el, ezt alkalmazták a fali konzolokban, ami rendszerfüggetlen és jól bevált megoldás, amikor az állványt függőleges felületre szükséges rögzíteni. Ez az egyik legfontosabb része a szerkezetnek, pontos rögzítési módja statikai számítást igényel.

A bárándi templom esetén a fali konzolra szerelt rácsos tartók végei állványcső segítségével a templom falazatára lettek visszatámasztva, így sikerült megnövelni a tartó teherbírását, ezzel tehát kevesebb tartó beépítése volt szükséges, ami lényegesen csökkentette a költségeket és növeli a projekt hatékonyságát. Az állványon való a közlekedést létrás feljáró segítette, valamint Lightweight acél járólapokat alkalmaztak, amelyek nagy előnye a hagyományos acél járólaphoz képest, hogy akár 10%-kal könnyebbek, ami megkönnyíti a logisztikát.

Fotó: Layher Kft., Szilágyi Tanácsadó Kft.

#Layher #állvány #többlehetséges #Blitz #homlokzatiállvány #templom #felújítás #torony #Báránd  

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés