Nem volt kérdés, hogy a Layher Kft. nominálja az állványépítésben leginkább gyakorlott és legtehetségesebb csapatot a ScaffChamp 2024 világdöntőre. A Tiszaújvárosban megrendezett hazai selejtező napjához képest majdnem pontosan egy hónapra rá rendezte meg a vilniusi Layher Baltic és a BSA Baltic Scaffolders Assosiation az Állványépítő Világbajnokságot. Igazi bajnokságot láthattak azok, akik ellátogattak Litvániába május 25-én. Ádáz versenyen dőlt el, ki ma a világ legjobb állványozója.

A litván fővárosban a negyedik alkalommal megrendezett ScaffChamp 2024 nemzetközi Állványépítő Világbajnokság a várakozásokat felülmúló látványossággal zárult, és új mércét állított fel az állványozási iparágban dolgozók számára.

Az idei bajnokság több mint 500 nézőt és 126 résztvevő állványozót vonzott a világ minden tájáról, és még több ezren követték a YouTube élő közvetítésen keresztül.

Versenyfutás az idővel

A szervezők idén nagy hangsúlyt fektettek a biztonságos építésre, ahogyan tette azt a Layher Kft. is a magyar selejtező lebonyolításakor.

Amellett, hogy versenyszituációt teremtett a rendezvény, egyedülálló állványozási látványosságot is nyújtott a résztvevők és látogatók számára, valamint azok kilátogató családtagjai részére is.

Magyarország két csapattal vett részt a világeseményen. A hazai selejtezőn legjobbnak bizonyult Stabil Építő Kft., és a második helyet elért Látvány-Állvány Kft. állványosai képviselték hazánkat a versenyen.

A szigorú verseny napja

A BSA Baltic Scaffolders Assosiation aprólékosan megtervezte a ScaffChamp versenyt, amelyen az állványozók az idővel versenyeztek, hogy a ScaffPlan által készített tervekből, köztük a Layher legújabb innovációjából, a TwixBeamből egy kihívást jelentő Layher állványrendszert állítsanak fel. A 21 résztvevő csapatot – amelyek olyan országokból érkeztek, mint az Egyesült Királyság, Finnország, Magyarország, Svédország, Mongólia és Litvánia – három fordulóra osztották.

A hazai selejtezővel megegyező módon minden csapatnak az volt a feladata, hogy a bonyolult Layher-állványzatot szűk időkeretek között, szigorú biztonsági szabályok betartásával, a bírók vigyázó szemei előtt felállítsa és lebontsa.

A ScaffChamp versenyfeladata nem csak a csapatok technikai rátermettségét és stratégiai tervezését igényelte, hanem azt is figyelemmel kísérte, hogy mennyire képesek nyomás alatt teljesíteni. A bírók felügyelték az építéseket, és időbüntetést szabtak ki a szabályszegések vagy a biztonsági előírások megsértése esetén.

A napsütéses vilniusi időjárás hozzájárult az ünnepi hangulathoz, de az utolsó forduló befejezésekor egy hirtelen lezúduló jégeső arra kényszerítette a versenyzőket és a nézőket, hogy a fősátorban keressenek menedéket.

Ennek ellenére a résztvevők és a nézők jókedve megmaradt, és mindenki pozitív hozzáállással és kitartással fogadta a váratlan kihívásokat.

A nyertesek bejelentése

Körülbelül egy óra várakozás után a versenyt lebonyolítók kihirdették a győzteseket.

  • Az első helyet a lengyel N-Projects szerezte meg 71 perces, lenyűgöző építési idővel.
  • Az írországi Cumiskey Scaffolding 83 perccel lett második,
  • a harmadik helyen pedig a Mongóliából 16 órát repülővel utazó NBIK végzett 85 perccel.

Az első alkalommal résztvevő két magyar csapat közül a dicséretes teljesítményt nyújtó Stabil Építő csapata a szintén elsőnek versenyző brit csapatot is megelőzte, és a nyolcadik helyen végzett. A többi csapatnak sem szabad csüggednie, hiszen 2025-ben újra lehetőség nyílik bizonyítani, és kifejezni a magas minőség és szakértelem iránti elkötelezettségüket.

Különdíjak

A fő versenyen kívül a rendezvény végén több különdíjat is átadtak, amelyekkel a rendkívüli teljesítményt, a biztonság iránti elkötelezettséget és az állványozói közösséghez való általános hozzájárulást ismerték el:

SIMIAN Nemzetközi Egészségügyi és Biztonsági Díjak:

  •  Telinetiimi (Finnország)
  • Cumiskey Scaffolding (Írország)
  • N-Projects (Lengyelország)

Leach’s (BigBen) MVP-díjak:

  • N-Projects (Lengyelország)
  • NBIK (Mongólia)
  • Connect Scaffolding (Egyesült Királyság)

Be ReMarkable-díj:

NBIK (Mongólia)

ScaffPlan-díj:

Rose System Scaffolding

Egyedülálló és emlékezetes esemény

A győzteseket és minden résztvevőt megünnepelték ügyességükért, precizitásukért és csapatmunkájukért. Az esős befejezés ellenére az eseményt sikerként üdvözölték, amely a tehetség és az egység vibráló megnyilvánulásában egyesítette a globális állványozó közösséget.

A ScaffChamp 2024 zárásaként a szervezők és a résztvevők visszatekintettek a felejthetetlen élményre. A biztonságra helyezett hangsúly, az innovatív tervek és a váratlan esőzések mind hozzájárultak az esemény egyediségéhez.

Visszatekintés és jövőbeli kilátások

Oleg Abramov, a ScaffChamp Operations vezetője a Layher Kft. által szervezett hazai selejtezőn tiszteletét tette április 27-én. A vilniusi megszólalásában dicsérte a csapatokat alkalmazkodóképességükért és rugalmasságukért:

Igazán inspiráló volt látni, ahogy az állványozók csapatai alkalmazkodtak és boldogultak a kihívást jelentő körülmények között. Ez az esemény továbbra is elősegíti a globális közösség és a szakmai kiválóság érzését. Idén lenyűgöző eredményeket értünk el. A csapatok visszajelzései felbecsülhetetlen értékűek, és segítenek nekünk a fejlődésben. A 2022-es 6 csapatról 21 csapatra nőtt 2024-ben, ami nyilvánvalóvá teszi az elkötelezettséget és a szenvedélyt az iparágon belül. Keményen fogunk dolgozni, hogy jövőre még jobbak legyünk

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés