Május végén rendezik meg a ScaffChamp-et, vagyis az Állványozók Világbajnokságát a litván fővárosban, Vilniusban. A Layher Kft. hazai selejtezőn döntötte el a világbajnokságon való részvétel jogát. Az állványozókból álló öt csapatnak ugyanazt a Layher versenyállványt kellett megépítenie megadott időre, komoly szabályrendszer betartása mellett. A kitartás és gyorsaság mellett szükség volt a többéves tapasztalatra és a jó csapatdinamikára.

Április végén az állványozók figyelme a Layher tiszaújvárosi telephelyére szegeződött. A Layher Kft. megtartotta a ScaffChamp selejtezőt azzal a céllal, hogy egy erős magyar csapatot küldjön a világbajnokságra.

Versenyfutás az idővel

A kimondottan erre a magyarországi selejtezőre speciálisan tervezett Layher Allround állványrendszert a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban kellett felépíteni és lebontani. A 6 fős csapatok 5 állványozóból és 1 fő munkairányítóból álltak. A kiváló csapatdinamika elengedhetetlen volt az állványzat precíz megépítéséhez, melynek koordinálása legnagyobb részben az irányítóra hárult. A csapatok számára az esemény izgalmas versenyfutássá vált az idővel szemben a közös cél, azaz az első hely megszerzése érdekében. Az építésre és bontásra összesen 120 perc, azaz 2 óra állt a rendelkezésükre. Az időnyomás mellett a lehetséges hibák is fokozták a versenyzők adrenalin szintjét. Minden hibáért a megadott szabályok szerint büntetőpercek jártak, így nem csak a gyors, hanem a pontos, szabályszerű építés is fontos volt a győzelemhez vezető úton.

Koncentrált bírói jelenlét

„A verseny előtt a bírótársaimmal és a csapatkapitányokkal tartott eligazításon átbeszéltük a verseny részletes folyamatát, a szabály- és a pontozási rendszert, különös hangsúlyt fektetve a munkavédelmi szempontokra.

A délelőtt folyamán 3, délután 2 csapat versenyzett a sorsolás útján megválasztott építési helyszínen. Az építés során a bíróktól nagy koncentrációt igényelt a szabályok be vagy be nem tartásának figyelemmel követése, valamint fontos volt nyomon követni a szakszerű, sorrendiséget betartó építést.

Az építés és bontás közötti tízperces szünetben zajlott az állványzat tételes átvizsgálása a szabálykönyvben rögzített szempontok szerint. Az állvány bontása is a verseny részét képezte, ahol ismét a helyes munkavédelmi technikák alkalmazása került előtérbe.

A verseny végeztével a bírókkal értékeltük a csapatok teljesítményét, és átbeszéltük a vitás eseteket. Az építés és bontás összegzett időeredményéhez hozzáadtuk a büntető időket, melyek a hiba súlyától függően lehettek kisebb vagy nagyobb mértékűek.” – mondta el Tóth Patrik, a ScaffChamp Selejtező egyik bírója.

A ScaffChamp világversenyt a BSA és a Layher Baltic hívta életre

A ScaffChamp világdöntőt rendszerint Vilniusban tartják, amit először 2019-ben rendeztek meg. A versenyt a BSA Balti Állványozási Szövetség (Baltic Scaffolders Assosiation) és a Layher Baltic hívta életre. A nonprofit szervezet 2016-ban jött létre azzal a céllal, hogy egy helyen tömörítse az állványzatokat gyártó, bérlő és értékesítő vállalatokat, valamint az állványozó szakembereket. Az egyesület célja az állványok biztonságos használatának ösztönzése, magas színvonalú szakmai képzések biztosítása az állványozók számára, tájékoztatás a legfejlettebb technológiai újításokról, konzultáció az egyesületi tagokkal műszaki kérdésekben.

A piacvezető Layher Kft. célja, hogy az állványozók szakértelmét hosszú távon is elismerje, kiemelje és támogassa – akár olyan rendezvények megrendezésével is, mint amilyen a ScaffChamp selejtező volt Tiszaújvárosban. A verseny közel száz résztvevőt, változatos közönséget vonzott Magyarországról.

Cél, hogy a hazai selejtező nagy érdeklődéssel várt esemény legyen 2025-ben is, és az idei öt csapaton felül akár további öt csapat is nevezzen a versenyre.

Junior Állványépítő Verseny

A Layher számára fontos az utánpótlás! A ScaffChamp selejtezővel egyidőben zajlott Tiszaújvárosban a Junior Állványépítő Verseny is, ahol a szakmát most elsajátító diákok mérték össze tudásukat.

A dobogó legfelső fokán

Gratulálunk a ScaffChamp Selejtező dobogósainak:

1. helyezett: Stabil Építő Kft.

2. helyezett: Látvány-Állvány Kft.

3. helyezett: Mátrapromet Kft.

További résztvevő csapatok:

Orszak-Borsod Kft.

Szinva-House Invest Kft.

A Junior Állványépítő Verseny díjazottjai:

1. helyezett: Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskola diákjai

2. helyezett: veszprémi Táncsics Mihály Technikum diákjai

3. helyezett: ajkai Bercsényi Miklós Intézményegység diákjai

 

Első a biztonság!

Mind a ScaffChamp Selejtező, mind pedig a Junior Állványépítő Verseny résztvevői számára a leesés elleni védőeszközöket a GAZEK biztosította.

Teljes név(Kötelező)
Ajánlatkérés