Eiffel Palota

Eiffel palotaAz Eiffel Palota története a 19. századra nyúlik vissza. Légrády Károly és Tivadar vásárolta meg 1893-ban azt a telket, ahova aztán felépítették Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján a Pesti Hírlap számára az épületet, ami egyszerre adott otthont a szerkesztőségnek, a nyomdának és a kiadóhivatalnak. A napilag 1894-ben vehette át új székhelyét, ami a mai Bajcsy-Zsilinszky út, a Stollár Béla utca és Bihari János utca találkozásánál helyezkedik el.

Eiffel palotaA három utcai homlokzattal rendelkező épület jellegzetes része volt a sarokkupola, amelyet két kisebb torony határolt, ezért háromtornyú palotaként is emlegették a Pesti Hírlap bázisát. A második világháborúban viszont a bombázások során megsérült az épület, ami utána egészen 1996-os bezárásáig nyomdaként funkcionált.

2012-ben aztán a Horizon Development állt neki az épület felújításának. A kivitelező D.V.M. Group célja régi és új vegyítése volt: egyrészt újjáépítették például a kovácsoltvas elemeket, ugyanakkor az épület alatt többszintes parkolót alakítottak ki. A munkálatokhoz pedig az Állványművek Kft. biztosította a szükséges Layher állványzatot.

Az Eiffel Palota esetében a már említett homlokzatok rekonstruálása volt az egyik feladat, amihez az Állványművek csapata 10 ezer négyzetméter homlokzati állványt, valamint megközelítőleg 5000 légköbméter térállványt biztosított.

Eiffel palota Layhet állványzat

A külső homlokzat mellett a belső udvar felé tervezett üvegtető biztosítása volt kihívás. Az üvegtáblák, valamint az őket tartó acélszerkezet összerakásához 23 méter magasan, körülbelül 200 négyzetméter területű munkaszintet alakítottunk ki.

Ajánlatkérés