A Holdra és vissza a Layher állványai segítségével

Kihívásnak bizonyult a Miami Tudományos Múzeumnak és Planetárium építése: a planetárium 30 darabból álló kupolája elemei összesen majdnem 23 ezer kilogrammot nyomnak, így a szerkezet összesen több mint 725 ezer kilogrammos. Egy elem 14 méter hosszú, 2 méter széles, és a kupola teljes átmérője 9 méter.

Layher-Scaffolding-Materials-at-the-Miami-Science-Museum-Inside-Dome-Strickland

A planetárium építői először egy 15 méteres, nagy teherbírású, alátámasztó állványzatot húztak fel Layher elemekből. Az acélból készült kereteket Allround állványrendszerrel egészítették ki, amelyek növelték a felállított torony kerületét és biztos hozzáférést eredményeztek a szerkezet minden pontján.

Az állványrendszer tetején kialakítottak egy biztonságos munkafelületet Layher járólapokból és rácsos tartókból, amelyhez hozzácsatoltak egy előre gyártott tetőt, amihez később hozzá lesznek hegesztve az előbb említett kupola elemei. Igaz, maga a planetárium úgy lett megtervezve, hogy ne dőljön össze a saját súlya alatt, az építkezés idején muszáj volt állványokat alkalmazni az alátámasztáshoz. A Layher nagy teherbírású alátámasztó állványzatai egyenként közel 70 tonnányi teher elviselésére is képesek. A terhelést még növelhetjük erősített orsókkal, kiegészítő merevítőkkel, valamint több oszlop összekapcsolásával.

Amint egy kupola elem a helyére került, a további darabokat az óramutató járásával ellentétes irányban helyezték fel, megelőzve a kiegyensúlyozatlan tömegelosztást. Ehhez a művelethez egy 550 tonnás hidraulikus darut használtak, amelynek segítségével egyesével a helyükre tették a paneleket. Két hetes intenzív éjjel-nappali munka után a csapat napközben tette fel a kupola elemeket, majd éjszaka hegesztette őket össze.

A tornyot mindennap ellenőrizték, felügyelték a szerkezet stabilitását, és odafigyeltek arra is, hogy a rajta dolgozó munkások teljes biztonságban legyenek.

Ajánlatkérés