A Holdra és vissza a Layher állványai segítségével

Ha Ti is az egyik szerencsés látogatói lesztek 2016-ban az új és nagyra becsült Miami Tudományos Múzeumnak és Planetáriumnak, akkor mielőtt helyet foglaltok a 250 férőhely egyikén, nézzétek végig az építmény minden egyes pontján. Ez az egész nem valósulhatott volna meg a Layher állványai nélkül. A különleges épület Miami külvárosában található, a planetárium igazi ékköve a környéknek és a múzeumnak, és az egyik legnagyobb vállalkozás volt az építkezők számára állványozási szempontból. Layher-Scaffolding-Materials-at-the-Miami-Science-Museum-Layher-Shoring-Tower-V2

Elég nagy kihívásnak bizonyult az építkezés: a planetárium 30 darabból álló kupolája eleve nagyon nehéz, ugyanis az elemek egyenként majdnem 23 ezer kilogrammot nyomnak, így a szerkezet összesen több mint 725 ezer kilogrammos. Már ez a nagy súly is igen komoly fejtörést okozott a kivitelezőknek, de a panelek nem csak nehezek, hanem nagyon hosszúak is. Egy elem 14 méter hosszú, 2 méter széles, és a kupola teljes átmérője 9 méter.

A planetárium építői először egy 15 méteres, nagy teherbírású, alátámasztó állványzatot húztak fel Layher elemekből. Az acélból készült kereteket Allround állványrendszerrel egészítették ki, amelyek növelték a felállított torony kerületét és biztos hozzáférést eredményeztek a szerkezet minden pontján.

Az állványrendszer tetején kialakítottak egy biztonságos munkafelületet Layher járólapokból és rácsostartókból, amelyhez hozzácsatoltak egy előre gyártott tetőt, amihez később hozzá lesznek hegesztve az előbb említett kupola elemei. Igaz, maga a planetárium úgy lett megtervezve, hogy ne dőljön össze a saját súlya alatt, az építkezés idején muszáj volt állványokat alkalmazni az alátámasztáshoz. A Layher nagyteherbírású alátámasztó állványzatai (heavy duty) egyenként közel 70 tonnányi teher elviselésére is képesek. A terhelést még növelhetjük erősített orsókkal, kiegészítő merevítőkkel, valamint több oszlop összekapcsolásával.

Layher-Scaffolding-Materials-at-the-Miami-Science-Museum-Inside-Dome-Strickland

Amint egy kupola elem a helyére került, a további darabokat az óramutató járásával ellentétes irányban helyezték fel, megelőzve a kiegyensúlyozatlan tömegelosztást. Ehhez a művelethez egy 550 tonnás hidraulikus darut használtak, amelynek segítségével egyesével a helyükre tették a paneleket. Két hetes intenzív éjjel-nappali munka után a csapat napközben tette fel a kupola elemeket, majd éjszaka hegesztette őket össze.

A tornyot mindennap ellenőrizték, felügyelték a szerkezet stabilitását, és odafigyeltek arra is, hogy a rajta dolgozó munkások teljes biztonságban legyenek.