Magyar projekt Budapest, Közraktár utca – CET Kulturális központ

A Petőfi és a Szabadság híd között található a CET kulturális központ (Bálna Budapest). Az 1874-ben épült Közraktárakból kialakított kulturális központot a főváros csatlakozási és kapcsolódási pontjának szánták. Mivel a raktárak állapota a 2000-res évek elejére nagyon leromlott, ezért felkértek két építészt, hogy tervezzenek egy olyan épületet, ami beleillik a dunai látképbe.
Kas Oosterhuis holland építész, és Lénárd Ilona építészirodája közösen megalkották a Bálnának nevezett épületet.

DSC_0744

A Ferencvárosi építésügyi hatósági csoportja 2009 elején adta ki a jogerős építésügyi engedélyt, így nagy erőkkel megkezdődött az építkezés. Több időpontot is kitűztek az átadására, először 2011 nyarán akarták megmutatni a nagyközönségnek, de a kivitelezők elmaradtak a munkálatokkal. Hivatalosan csak 2 év múlva, 2013 novemberében nyitották meg a látogatók előtt a CET kulturális központot, amely jelenleg Budapest legnagyobb nonprofit galériájának ad otthont.

A Bálna hatalmas méretekkel rendelkezik, 11772 m2-nyi bérelhető felület és 2000 m2-nyi terasz található a hatalmas épületben. Jelenleg a gasztronómia szerelmeseinek az igényeit elégíti ki, a kávézók mellett több bár és egy kézműves söröző is várja a vendégeket.

Hogy kapcsolódik a CET kulturális központ a Layherhez? Építése során több mint több mint 60.000 m3 Layher Allround tartó-, és munkaállványzat került felhasználásra, ami garantálta a biztonságos és eredményes munkavégzést.